Compania KRUK International, subsidiara grupului polonez cu acelasi nume, a preluat in primele noua luni ale anului creante cu o valoare nominala de 6,3 miliarde de lei, in crestere cu 54% comparativ cu perioada similara din 2010.
Valoarea sumelor colectate aferente portofoliilor cesionate a inregistrat o crestere cu 67%, de la aproape 137 milioane lei la 229,5 millioane lei.

In primele trei trimestre din 2011, KRUK a investit aproape 100 milioane de euro in achizitia de portofolii de credite neperformante in Romania si Polonia.

Potrivit KRUK, piata de colectare a creantelor comerciale din Romania a suferit in 2011 impactul crizei financiare, mai ales in ceea ce priveste evolutiile sectorului bancar.

Astfel, chiar si bancile medii si mici au decis sa externalizeze cazuri de credite neperformante, nu doar sa le vanda. O cauza posibila a acestei evolutii poate fi cresterea valorii creditelor restante la nivelul de 21 miliarde lei in octombrie 2011, fata de 16 miliarde de lei in octombrie 2010, in urcare cu aproape 34%, se arata intr-un comunicat al companiei.

"La nivelul anului 2011, piata de colectare a creantelor s-a comportat conform asteptarilor noastre: tot mai multe banci - inclusiv cele de talie medie si mica - au luat decizia vanzarii de portofolii de creante, astfel ca am asistat pe parcursul anului la o inversare a proportiei intre activitatile de cesiune de creante si cele de externalizare, in favoarea vanzarii. Ca urmare a acestui fapt, investitia grupului KRUK in Romania la nivel consolidat a generat pe primele trei trimestre ale anului 2011 o cifra de afaceri de peste 77 milioane de lei, in crestere cu 183% fata de aceeasi perioada a anului 2010", a declarat Isabela Iacob, directorul general si membru al Consiliului de Administratie al KRUK International.

Reprezentantii KRUK au estimat ca in prima jumatate a anului 2011 bancile din Romania au vandut creante ale persoanelor fizice in valoare de aproximativ 1,45 miliarde lei. Astfel, se asteapta ca si in 2011 piata de cesiune a creantelor sa se mentina la un nivel similar cu cel din 2010.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri