Pentru a-i oferi unui angajat un salariu net de 1.000 euro (peste 4.300 lei), o firma din Romania trebuie sa plateasca la stat 820 euro, se arata intr-un studiu Accace.
Astfel, costurile totale suportate de angajator, catre stat si angajat, se ridica la 1.820 euro.

Conform analizei Accace, Ungaria este tara din Europa de Sud-Est in care atat angajatorul, cat si angajatul platesc cele mai mari taxe catre stat aferente contractului de munca, acestea depasind, in medie, cumulat, dublul salariului net.

In Ungaria pentru ca un angajat sa primeasca 1.000 euro net pe luna, angajatorul trebuie sa plateasca la stat peste 1.000 euro.

Cele mai scazute niveluri sunt achitate in Polonia si Bulgaria, unde pentru a recompensa lunar cu 1.000 euro un salariat, firmele platesc 680 euro, respectiv 430 euro.

Primele trei tari cu cele mai ridicate contributii din partea angajatului sunt Ungaria (60,82%), Romania (42,57%) si Polonia (41,40%), in timp ce primele trei tari cu cele mai ridicate contributii din partea angajatorului sunt Cehia (46,58%), Ungaria (45,83%) si Slovacia (45,78%).

Principalul element ce poate duce la variatii in procentele mentionate este contributia la fondul de accidente in tari precum Romania, Cehia si Polonia, care au stabilite procentele aferente in functie de codul CAEN al companiilor. Alte conditii specifice se intalnesc in Bulgaria, unde contributiile sociale pot creste cu pana la 2,5% in cazul persoanelor nascute inainte de 1960, si Ungaria, al carei impozit poate ajunge la 27%.

Intr-un top al tarilor privind numarul total de contributii (angajat si angajator), Romania ocupa primul loc (10), urmata, la egalitate, de Ungaria si Bulgaria (8).

In ceea ce priveste tipul celor mai ridicate contributii catre stat, cumulate la nivelul tuturor celor sase tari analizate, primele trei sunt asigurarile sociale platite de catre compania angajatoare, impozitul pe venit, datorat de catre angajat, si asigurarile sociale suportate de asemenea de catre angajat.

In toate tarile, contributiile sociale aferente companiei sunt cele mai ridicate, singura exceptie fiind Bulgaria, unde impozitul pe venit este mai ridicat.

In Romania, cele mai ridicate contributii pe care un angajator trebuie sa le plateasca sunt asigurarile sociale si sanatatea, iar pentru angajat impozitul pe venit si contributiile sociale.

„Pentru investitorii care cauta piete noi in care sa se dezvolte in regiune si vor o analiza macro concludenta a pietei muncii, acest tip de studiu este de un real ajutor. Cu atat mai mult, cu cat Europa Centrala si de Est cunoaste o dinamica aparte si variatii foarte mari de la stat la stat. Vorbind despre Romania, acest studiu arata ca aici exista cel mai echilibrat raport angajat-angajator la nivel de contributii aferente contractului de munca, in ciuda numarului total mai mare de contributii platite catre statul roman, in comparatie cu tarile invecinate. Din nou, Bulgaria surprinde, fiind singura tara dintre cele sase in care totalul contribuiilor reprezinta mai putin de jumatate din netul stabilit ca punct de reper”, a declarat Mihaela Virlan, manager director Acacce Romania si Bulgaria.

Iobag medieval vs. salariat contemporan. Vezi cate zile din an muncesti pentru altii


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri