O trecere a viitoarelor contributii la Pilonul II de pensii in bugetul statului ar avea un efect catastrofal pentru piata de capital, considera reprezentantii CFA Romania - asociatia analistilor financiari certificati Chartered Financial Analyst. Cu o zi in urma, Eugen Teodorovici, ministrul Finantelor, a lasat sa se inteleaga faptul ca romanii care nu-si vor exprima optiunea intre o pensie privata sau una de stat, vor fi automat trecuti la Pilonul I de pensii (de stat).

In Romania, cheltuielile sociale reprezinta aproximativ 8% din produsul intern brut, cea mai mare cheltuiala din bugetul de stat (aproape o treime din total). Acest procent va ajunge la 15% din produsul intern brut, intr-un interval de 40 de anii.

Principala diferenta dintre sistemul de stat si cel privat este ca primul este un sistem de tip “pay-as-you-go”, adica banii retinuti azi celor care contribuie sunt utilizati pentru a plati pensiile celor care se afla la varsta pensiei. Cel de-al doilea este un sistem finantat - contributiile platite astazi sunt investite in numele participantului, urmand a fi returnate aceluiasi participantsau mostenitorilor, impreuna cu randamentul aferent, la varsta pensionarii.

Romania are cea mai mica rata de economisire din UE, respectiv -5%.

„Consumam mai mult decat veniturile. Un sistem obligatoriu de pensii, care sa transfere o parte din costul lunar suportat de angajat catre un cont individual este o solutie”, spune Alexandra Smedoiu, vicepresedinte CFA Romania.

In conturile fondurilor de pensii private obligatorii din Romania, 7 la numar, s-au strans peste 9 miliarde de euro. Peste 60% din aceste sume finanteaza deficitul bugetar sau datoria publica deoarece sunt investite in obligatiuni emise de statul roman, iar 20% din aceste sume asigura sunt investite in actiunile companiilor listate pe Bursa de Valori Bucuresti.

" In cazul in care contributiile viitoare la pilonul II ar fi directionate catre bugetul de stat,aceasta ar avea un efect catastrofal pentru piata de capital. In plus, reducerea temporara a deficitului bugetar se face cu costul cresterii viitoare masive a acestuia, cand persoanele care au contribuit la pilonul II se vor pensiona", mentioneaza reprezentantii CFA Romania.

Sistemele de pensii din Romania

  • sistemul public de pensii (pilonul I), in care se varsa lunar 21,25% din venitul salarial brut lunar al fiecarui angajat din Romania;
  • sistemul privat obligatoriu de pensii (pilonul II), in care se transfera lunar 3,75% din venitul salarial brut; este posibil ca acesta sa devina optional, deci este cu atat mai important sa luati o decizie in cunostinta de cauza;
  • sistemul privat optional de pensii (pilonul III) la care orice persoana din Romania are optiunea sa contribuie in mod individual, beneficiind de o deductibilitate pana la nivelul de 400 euro / an atat la angajat cat si la angajator.

Perspetive ce trebuie avute in vedere cand va ganditi la varsta pensionarii

  • In prezent, Romania are 5,2 milioane de pensionari, cu un raport de 9/10 fata de numarul salariatilor.
  • Este preconizat ca pana in anul 2060, cand se vor pensiona cei care au astazi 25 de ani, numarul persoanelor cu varsta peste 65 de ani va depasi 30% din populatia Romaniei. Aceasta evolutie este determinata atat de cresterea generala a sperantei de viata, cat si de sporul natural negativ al populatiei Romaniei in aceasta perioada (scadere prognozata de 20% a populatiei tarii).
  • Pensia medie lunara este de putin peste 1.000 de lei, in conditiile in care salariul mediu net la nivelul anului 2017 a fost de aproximativ 2.400 lei; cu alte cuvinte, rata de inlocuire a venitului este sub 50%.
  • O persoana care contribuie, in medie, cu 21,5% din salariul brut pe o perioada de 40 de ani, primeste mai putin de 50% din salariul mediu net pe o perioada de 10 ani de pensie, luand in considerare varsta de pensionare si speranta medie de viata. Printr-un calcul simplist, fara a lua in calcul inflatia si alti factori, pensionarul primeste mai putin de jumatate din cat a contribuit!

Din ce se va compune venitul romanilor la varsta pensionarii

  • Pensia lunara de la bugetul de stat. Valoarea viitoare a acesteia depinde de factorul politic, care decide cu privire la punctul de pensie, dar si de evolutia salariului mediu si a inflatiei, pe baza carora, cel putin teoretic, se stabileste punctul de pensie. Pensia de stat nu are un randament, pentru ca banii contribuiti astazi nu sunt investiti in alte instrumente financiare, ci se bazeaza, cel mult pe o evolutie pozitiva in timp. Chiar daca astazi este asigurata de stat, pensia publica comporta un grad de risc, ca urmare a diminuarii capacitatii de plata, cresterii costului finantarii deficitului bugetar, precum si a unor factori politici.
  • Pensia lunara de la fondul privat de pensii (din sistemul privat obligatoriu si/sau din sistemul privat optional). Valoarea acesteia depinde de suma contribuita si de randamentul obtinut de activele fondurilor de pensii. A nu se confunda fondurile de pensii cu administratorii de fonduri de pensii! Fondurile de pensii nu sunt afectate de un eventual risc de incapacitate de plata a administratorului, deoarece activele fondurilor de pensii sunt separate de cele ale administratorilor. In plus, in caz de deces, fondurile acumulate de persoana decedata se transmit mostenitorilor, lucru care nu se intampla cu pensia de stat.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri