Cursul de schimb a continuat sa scada lent si in prima ora a sedintei de vineri, ajungand aproape de 4,2900 lei/euro, intr-o piata linistita si cu volume foarte reduse de valuta tranzactionata, in apropierea Craciunului, informeaza Mediafax.

Primele tranzactii au fost realizate la 4,2930 - 4,2950 lei/euro, cotatii cu 0,2 bani sub nivelurile de la inchiderea sesiunii de joi, de 4,2950 - 4,2970 lei/euro.

Ulterior, rata de schimb a continuat sa scada lent, astfel ca in jurul orei 10:00 bancile cotau euro la 4,2915 - 4,2930 lei, respectiv cu 0,35 - 0,4 bani sub sedinta anterioara.

"Pietele sunt linistite in apropierea Craciunului, pentru ca cei mai multi jucatori au luat o minivacanta cu ocazia acestei sarbatori. Volumele de valuta tranzactionata pe piata locala sunt foarte reduse, iar putinele ordine de vanzare de euro mentin leul pe apreciere usoara", a afirmat un dealer.

Cursul de referinta anuntat, joi, de Banca Nationala a Romaniei (BNR), de 4,3011 lei/euro, a scazut pentru a cincea sedinta consecutiv si a atins un nou nivel minim de la finalul lunii septembrie. O rata de schimb mai redusa decat joi a fost afisata de banca centrala la 29 septembrie, cand euro a fost cotat la 4,2984 lei.

Leul s-a depreciat in schimb in raport cu dolarul, iar referinta BNR a crescut cu 1,56 bani, la 3,2943 lei/dolar. Pentru moneda elvetiana, cursul de referinta a scazut cu 1,09 bani, la 3,5180 lei/franc.

Dobanzile afisate vineri dimineata de bancile comerciale pentru plasamentele cu scadenta la o zi au crescut la 4% - 5%, deoarece bancile au inceput deja sa constituie rezervele minime obligatorii impuse de BNR. Joi, dobanzile au fost de 1,86% - 2,36%.

"O parte dintre banci incep sa pregateasca rezervele de pe acum pentru urmatoarea perioada, desi vineri este ultima zi a perioadei actuale de constituire a rezervelor. Incep de pe acum pentru a se asigura ca au constituit rezervele, mai ales deoarece in perioada care urmeaza vor fi cateva zile libere", a afirmat un dealer.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Citește și
Setari Cookie-uri