Bancile anticipeaza ca nivelul cursului de schimb ar putea sa atinga chiar si pragul de 4,8 lei/euro pana la finalul acestui an, economistii mizand astfel pe o depreciere a monedei nationale in trimestrul al patrulea.

Cursul de schimb anticipat de ING, BCR si Banca Transilvania

ING Bank anticipeaza ca un euro va putea sa fie cumparat cu 4,8 lei la finalul lui decembrie 2019, cu aproximativ 5 bani mai mult decat cursul oficial stabilit marti de BNR la 4,7479 lei/euro. Devalorizarea leului ar putea continua si in 2020, economistii ING avand o tinta oficiala de 4,82 lei/euro in primul trimestru al anului viitor si de 4,84 lei/euro pentru T4.

Si BCR se asteapta la deprecierea leului in ultimele trei luni din 2019, insa intr-un ritm ceva mai scazut decat cel anticipat anterior de ING. Astfel, BCR anticipeaza un curs de 4,77 lei/euro in T4 2019, de 4,79 lei/euro in primul trimestru de anul viitor, si de 4,85 lei/euro la finalul lunii septembrie 2020.

Banca Transilvania nu are o tinta pentru finalul acestui an, insa Andrei Radulescu, directorul de analiza macroeconomica al bancii, mizeaza pe un curs mediu de 4,75 lei/euro in 2019 si de 4,81 lei/euro in 2020. Cursul mediu inregistrat in acest an este de 4,73 lei/euro, ceea ce inseamna ca si Banca Transilvania se asteapta la o depreciere in urmatoarele luni.

“La nivelul economiei financiare ne asteptam la cresterea costurilor de finantare ale statului si la deprecierea graduala a RON pe termen scurt, pe fondul deteriorarii climatului din sfera finantelor publice si intensificarii deficitului comercial”, mentioneaza Radulescu.

Leul s-a depreciat puternic la inceputul acestui an, dupa anuntul "Ordonantei Taxelor" din decembrie 2018. Ulterior, moneda nationala si-a revenit, insa recent aceasta a inceput sa piarda din nou teren in fata euro. Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, a criticat recent persoanele care spun ca "leul este pe fundul prapastiei", considerand ca astfel de declaratii sunt exagerari.

De la inceputul anului si pana in prezent, cursul leu/euro a urcat cu 1,8%.

Euro pierde teren in fata dolarului din cauza Brexit-ului

Analistii Erste Group, proprietarul BCR, mizeaza pe dolar in urmatoarele luni, asteptatul “hard Brexit” – (iesirea Marii Britanii atat din Uniunea Europeana cat si din Piata Unica Europeana, fara un acord prealabil cu autoritatile europene) urmand sa impinga investitorii spre valuta americana, considerata mai sigura.

“Avand in vedere haosul politic persistent din Marea Britanie, ne asteptam la un hard Brexit la sfarsitul lunii octombrie 2019. Credem ca acest soc pe termen scurt va determina o crestere negativa a PIB in zona euro in T4 2019 (-0,2% T4 vs T3), urmat insa de o crestere mai puternica, de 0,4%, incepand cu T2 2020”, mentioneaza, intr-un raport adresat clientilor, analistii Erste.

Avand in vedere amenintarea unui hard Brexit, recomandam mentinerea expunerii pe dolarul american – refugiul clasic pentru investitori – si adoptarea unei pozitii de asteptare in perioada imediat urmatoare. Si francul elvetian se poate aprecia fata de euro

Erste Group

Austriecii spun ca abia dupa iesirea Marii Britanii din UE, si dupa stabilizarea situatiei, moneda europeana ar putea sa recupereze “putin teren”.

Erste anticipeaza ca perechea EUR-USD va ajunge sa se tranzactioneze la nivelul de 1,1 la sfarsitul acestui an, comparativ cu 1,09 dolari pentru un euro, in prezent.

Dupa spectacolul din 2019, pretul aurului se linisteste in T4

Aurul a crescut puternic in acest an, cu 23% luand in calcul cotatiile in euro, iar in T3 cresterea a ajuns la 11% in euro, sau 7% in dolari.

Unul dintre cei mai importanti factori care au determinat aceasta evolutie a fost scaderea randamentelor la obligatiuni si cresterea numarului titlurilor de stat cu randamente negative, Germania fiind cel mai important exemplu. In plus, deprecierea euro fata de dolar a impulsionat scumpirea cotatiei aurului in euro.

Avand in vedere noul val de nesiguranta asteptat ca urmare a Brexit-ului, cresterea aurului ar urma sa continue si in perioada octombrie – decembrie, anticipeaza analistii Erste.

“De cealalta parte insa, cresterea moderata pe care o asteptam in cazul randamentelor la titlurile de stat americane ar trebui sa limiteze potentialul de scumpire al aurului. Asadar, estimat doar o crestere marginala a aurului in T4, in intervalul 1.500 – 1.540 dolari/uncie”, au concluzionat reprezentantii Erste

In timpul zilei de marti, aurul era era cotat la 1.506 dolari/uncie pe piete internationale. La Bucuresti, BNR a anuntat o cotatie oficiala de 208,54 lei pentru gramul de aur.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri