Ordonanta 114 cheama criza! Efectele ei sunt atat de puternice incat, fara sa se mai tina cont si de celelalte initiative legislative cu impact asupra sistemului financiar - bancar, poate declansa, de una singura, un “tsunami” in economia romaneasca, sustine presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Sergiu Oprescu.

“Ordonanta sigura este suficient de puternica sa creeze un tsunami. Dar sa nu uitam ca e o suita da initiative (legile Zamfir aprobate de Parlament la finalul anului trecut -n.r.) care vin in lant si si care creeaza efecte nedorite pe fiecare palier si, privite impreuna, creeaza acest sentiment de furuna perfecta pentru sistemul financiar bancar, pentru economie. Este o Ordonanta care, din pacate, cheama criza”, a declarat Oprescu in cadrul unei conferinte in care presedintii celor mai mari banci din Romania si-au transmis avertismentele cu privire la impactul devastator pe care OUG 114 il va avea asupra economiei romanesti.

Acestia sustin ca, inainte de toate, vor sa inteleaga care este intentia autoritatilor cu privire la viitorul economiei romanesti si solicita insistent un dialog concret cu Guvernul pe aceasta tema.

Bancherii, chemati la discutii cu doua ore inainte de adoptarea OUG

Pana acum, reprezentantii mediului bancar au fost invitati la Guvern la o discutie pe tema Ordonantei doar cu doua ore inainte de adoptarea actului normativ, cand, practic, nu mai exista timpul fizic sa se realizeze modificari.

“Am fost chemati sa discutam efectele Ordonantei cu 2 ore inainte de a se aproba. Nici nu era timpul tehnic sa mai ajustezi ceva in Ordonanta, sa se mai tipareasca o data. Trebuie sa intram intr-un mecanism al normalului si noi suntem dispusi sa intelegem obiectivele si interesele, dar nu mai trebuie sa presupunem de fiecare data. Orice presupunere din partea noastra, ca suntem oameni responsabili, este o presupunere cu o zona mare de risc si presupunerile nostre cu risc inseamna decizii cu privire la la investitii, cu privire la ce o sa facem referitor la crestere”, a mai spus Oprescu.

In acest moment, bancherii asteapta stabilirea unei date concrete pentru o intalnire la Ministerul Finantelor, promisa de autoritati inca de la finalul saptamanii trecute, pentru a discuta despre “politica monetara si politica fiscala”.

Oricum, spun reprezentantii bancilor, raul produs de Ordonanta 114 pe planul credibilitatii este foarte greu de reparat, insa pe planul stabilitatii financiare se poate gasi o solutie, astfel incat aceasta sa devina functionala.

"In clipa de fata, ca sa fiu foarte sincer, e foarte greu de reparat pe planul credibilitatii raul produs. Se mai poate repara pe planul stabilitatii. Si e o problema si de stabilitate financiara, sa nu ne ascundem dupa degete. Se poate repara aici daca intram intr-un dialog, daca gasim solutiile, daca parametrizam aceasta initiativa astfel incat sa devina functionala. Ea nu este functionala in clipa de fata si poate sa produca efecte, dar pe planul credibilitatii parerea mea este ca va dura foarte mult timp pana cand comunitatea investitorilor, pana cand mediul de afaceri isi va recastiga increderea vizavi de predictibilitatea actului de guvernare", a spus Sergiu Oprescu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri