Asociaţia CFA România, organizaţia profesioniştilor în investiţii, prognozează că rata inflației va ajunge la valoarea de 5,78% într-un orizont de 12 luni, adică, să scadă cu mai puțin de un punct procentual. Această prognoză este mai pesimistă decât cea emisă de economiștii din BNR, care preconizează că vom încheia anul cu o inflație de 4,8%.

Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni (ianuarie 2025) a scăzut față de exercițiul anterior și s-a situat la valoarea medie de 5,78%, valoare mai mică cu mai puțin de un punct procentual comparativ cu rata inflației înregistrată în luna decembrie 2023. Doar 68% dintre participanți anticipează o reducere a ratei inflației în următoarele 12 luni față de 88% in exercițiul anterior.

Conform prognozelor BNR, rata anuală a inflaţiei este aşteptată să se mărească în prima lună din anul curent şi să îşi reia apoi scăderea graduală, pe o traiectorie mai joasă decât cea evidenţiată în prognoza pe termen mediu din noiembrie 2023, care cobora la 7,5% în decembrie 2023, la 4,8% în decembrie 2024.

Sursă date: BNR

Românii cu credite indexate la ROBOR nu se mai bucură de scăderi considerabile ale ratelor

În ceea ce privește rata ROBOR 3 M, în fucnție de care se calculează prețul creditelor de consum cu dobândă variabilă în lei contractate înainte de 2019, organizaţia profesioniştilor în investiţii, prognozează că va ajunge la nivelul de 5,69% într-un orizont de 12 luni. Ținând cont că rata actuală este de 6,13%, scăderea nu va fi considerabilă, astfel că ratele românilor nu vor experimenta scăderi majore.

În ceea ce privește cursul de schimb EUR/RON, peste 71% dintre participanți anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni. Astfel valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0212 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni, valoarea medie a cursului anticipat este 5,0781 lei pentru un euro.

Deficitul bugetului de stat prognozat pentru anul 2023 este anticipat (valoarea medie a anticipațiilor) la 5,8% din PIB, iar pentru 2024 participanții la sondaj anticipează un deficit bugetar de 5,6%. Pentru anul 2023 valoarea anticipată de creștere a PIB real a înregistrat valoarea de 2,0% iar pentru anul 2024 anticipațiile de creștere economică se situează la 2,6%. Datoria publică calculată ca procent în PIB este anticipată să se majoreze la 54% în următoarele 12 luni.

Economiștii spun că prețul actual al imobiliarelor este supraestimat

Referitor la evoluția prețurilor proprietăților rezidențiale în orașe, 37% dintre participanții la sondaj anticipează o scădere a acestora în timp ce 50% dintre participanți anticipează o stabilitate în următoarele 12 luni. De asemenea 71% dintre participanți consideră că prețurile actuale sunt supraevaluate, în timp ce 29% consideră că acestea sunt corect evaluate.

Evoluția prețurilor proprietăților rezidențiale este un subiect intens disputat în ultima perioadă, existând diverse previziuni ale prețurilor, venite din tabere diferite. Spre exemplu, dacă economiștii de la CFA România prevăd o scădere a prețurilor, dezvoltatorii imobiliar spun că în trei ani casele se vor scumpi într-un mod accelerat.

Cu toate acestea, există reprezentanți din piață care se așteaptă ca prețul locuințelor să crească considerabil în perioada viitoare. Modificările fiscale adoptate de Guvern aduc numeroase schimbări în privința cotelor de TVA, concentrându-se în principal pe majorarea taxelor pentru diverse produse sau servicii către bugetul de stat. De la 1 ianuarie 2024, cota redusă de TVA pentru proprietățile imobiliare noi, cu o valoare de până în 600.000 lei și o suprafață de maximum 120 mp utili, va fi de 9%, marcând o creștere de la 5%.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luminița Mîndrilă
 Luminița Mîndrilă a lucrat anterior la Hotnews.ro și Aleph News, iar în prezent acoperă domeniul finanțe-bănci în cadrul Wall-Street.ro.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri