Majorarea de TVA pentru locuințele noi va duce automat la creșterea prețurilor rezidențiale, un efect dublat de o creștere a cererii, conform lui Valentin Anghel, CEO AVBS Credit. Cu toate că modificările fiscale vizează creșterea de TVA doar pentru locuințele noi, trendul pieței va îndrepta scumpirile și către imobilele vechi.

Modificările fiscale adoptate de Guvern aduc numeroase schimbări în privința cotelor de TVA, concentrându-se în principal pe majorarea taxelor pentru diverse produse sau servicii către bugetul de stat. De la 1 ianuarie 2024, cota redusă de TVA pentru proprietățile imobiliare noi, cu o valoare de până în 600.000 lei și o suprafață de maximum 120 mp utili, va fi de 9%, marcând o creștere de la 5%.

Dacă ne uităm în trecut, vedem că prețurile imobilelor nu au scăzut dramatic pe termen lung. Pot exista niște fluctuații de preț, însă prețurile imobilelor se duc și s-au dus mereu către majorare, prea puțin către ieftinire.

Valentin Anghel CEO AVBS Credit

Această creștere de taxe va duce automat la majorarea prețurilor la locuințe, atât la cele noi cât și la cele vechi, crede Valentin Anghel. Reprezentantul AVBS punctează faptul că românii care doresc să achiziționeze acum o locuință ar fi bine să facă acest lucru în viitorul apropiat, în pofida dobânzilor mai ridicate, pentru a profita de faptul că prețurile sunt încă mici.

„Cred că dobânzile accesibile de acum și scăderea inflației pot să conducă la creșterea cererii de pe piață și, astfel, să influențeze cu atât mai mult creșterile de preț. În plus, să nu uităm de majorarea cotei de TVA de la 1 ianuarie 2024 care conduce la o creștere a prețurilor a imobilelor noi, iar prețurile imobilelor vechi vor crește de asemenea progresiv în ton cu piața”, a declarat Valentin Anghel.

În pofida acestor estimări, unii specialiști sunt mai optimiști cu românii care vor să își achiziționeze o casă nouă anul acesta. Asociaţia CFA România, organizaţia profesioniştilor în investiţii, anticipează o scădere a prețurilor proprietăților rezidențiale în orașe, în timp ce 35% dintre participanți anticipează o stabilitate în următoarele 12 luni. De asemenea 76% dintre participanți consideră că prețurile actuale sunt supraevaluate, iar 18% că sunt corect evaluate.

Ce se întâmplă, între timp, cu ratele de la bancă: scăderi mici, incertitudini mari

Anul 2024 nu va veni cu scăderi importante în piața dobânzilor bancare, dar va fi marcat totuși de unele reduceri. Cu toate că anul trecut am asistat la o diminuare a ratei inflației, BNR anunță că rata scumpirilor va crește în primul trimestru al acestui an, efect pus pe seama modificărilor fiscale, dar și a situației geopolitice globale.

Indicele de Referință a creditelor de consum (IRCC) a marcat o ușoară creștere începând de la 1 ianuarie 2024, aceasta fiind una nesemnificativă. Este vorba despre o creștere de 0,01%, o variație care nu va influența considerabil rata dobânzii lunare. Nivelul actual, înregistrat la 5,97%, va fi menținut până la finele lunii martie, conform BNR.

În contextul în care IRCC, indicele care intră în componența creditelor de consum cu dobândă variabilă în lei, va râmâne la o valoare ridicată în următoarea perioadă, recomandarea lui Valentin Anghel este aceea ca românii să se orienteze către o dobândă fixă.

Dobânzile fixe pe 3 sau 5 ani rămân în continuare cea mai bună alegere pentru români. Dobânzile variabile se vor diminua considerabil abia când IRCC o să ajungă la o marjă scăzută. Dobânzile fixe pe de altă parte, pot să mai scadă și probabil că o vor face, însă deja sunt mai mici cu aproape 30% decât dobânzile variabile”, a declarat Valentin Anghel.

Agenții imobiliari dau vina pe Nicușor Dan pentru scumpirile din Capitală

Evoluția prețurilor proprietăților rezidențiale este un subiect intens disputat în ultima perioadă, existând diverse previziuni ale prețurilor, venite din tabere diferite. Spre exemplu, dacă economiștii de la CFA România prevăd o scădere a prețurilor, dezvoltatorii imobiliar spun că în trei ani casele se vor scumpi într-un mod accelerat. Motivul principal al acestor majorări îl reprezintă faptul că nu mai există proiecte în dezvoltare, iar, la orizont, nu se zăresc alte investiții mari în această zonă. Aceasta este explicația Antoanelei Comșa, deputy CEO al Meta Estate Trust, care spune că, la nivel de București, acest lucru este amplificat de faptul că Nicușor Dan a blocat PUZ-urile.

Expertul în imobiliare Antoanela Comșa a declarat anterior pentru wall-street.ro că în următorii trei - patru ani vom asista la o majorare semnificativă a prețului proprietăților imobiliare. Explicația acestui fenomen vine din scăderea ofertei și creșterea cererii, un lucru care ar putea pune o presiune și pe chirii.

Din 2026-2027 vom vedea creșteri foarte mari ale prețurilor la imobiliare. Motivul principal: nu mai vedem la orizont proiecte noi.

Antoanela Comșa deputy CEO al Meta Estate Trust

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luminița Mîndrilă
 Luminița Mîndrilă a lucrat anterior la Hotnews.ro și Aleph News, iar în prezent acoperă domeniul finanțe-bănci în cadrul Wall-Street.ro.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri