FINS, serviciu financiar din Europa Centrală și de Est care oferă credite special gândite pentru tinerii care vor să studieze în străinătate, lansează rezultatele unui sondaj care răspunde la întrebarea „Cât de pregătit(ă) financiar ești să studiezi în străinătate?”

„Pe piața din România încă există reticențe cu privire la creditele de studii, precum și lacune în educația financiară a tinerilor în ceea ce privește conturarea unui buget realist și mecanismul unui credit. Ne-am dorit ca, prin acest sondaj, să luăm pulsul tinerilor și să vedem cât de pregătiți financiar sunt ei pentru studiul în străinătate, dar și unde au încă nevoie de ajutor, pentru a le oferi sprijinul necesar în drumul lor spre o carieră de succes”, spune Georgiana Malac, Marketing & Sales Manager FINS.

56% dintre tineri nu au economii puse deoparte pentru studiul peste hotare

Conform sondajului realizat de către FINS, mai mult de jumătate dintre respondenți au declarat că nu au economii puse deoparte pentru cheltuielile pe care le presupune facultatea într-o altă țară, însă plănuiesc să o facă. Dintre aceștia, peste 60% sunt elevi de liceu.

Totodată, 40% din totalul respondenților au declarat că au economisit o sumă mică sau o sumă care să acopere taxa de școlarizare și costurile de trai doar pentru câteva luni. Doar 4% au economisit suficient pentru a acoperi taxa de școlarizare și costurile de trai pentru toată perioada studiilor - dintre aceștia, majoritatea o reprezintă elevii de liceu în an terminal, absolvenții de liceu și studenții care sunt deja la facultate.

Doar 10% dintre tinerii care vor să plece la studii în străinătate și-au definit un buget realist

Când vine vorba despre cheltuielile pe care le presupun anii de studiu într-o țară din Europa, majoritatea tinerilor (44%) știu că sunt costuri mari, dar nu au o idee clară despre sumele exacte, iar 26% s-au interesat, dar fără a-și defini un buget specific situației lor.

La poluri opuse, 20% nu s-au interesat și nu au nicio idee despre costurile țărilor de studiu din Europa și doar 10% au un buget clar definit.

Pentru majoritatea tinerilor (38%) sursa principală de venit pentru acoperirea costurilor de trai și studiu în străinătate o reprezintă bursele și ajutoarele financiare oferite de facultăți

Aproximativ 30% se bazează pe job-urile part-time și de vară, 20% pe ajutorul din partea familiei și economii personale și doar 10% iau în calcul aplicarea pentru un împrumut bancar sau un credit de studii.

Majoritatea tinerilor (64%) declară că își gestionează bine cheltuielile

Dintre aceștia, 30% spun însă că mai au nevoie de ajutor pentru a învăța mai multe despre managementul banilor. Aproximativ 16% din totalul respondenților declară că au foarte puțină experiență în gestionarea unui buget, iar doar 20% dintre tineri au încredere că își pot gestiona singuri finanțele.

Numai 9% dintre tineri s-au interesat în legătură cu toate aspectele financiare pe care le presupune studiul în afara țării

Fie că au discutat cu prieteni sau cunoștințe despre experiența studiului în străinătate, fie că s-au documentat de pe internet, 53% dintre respondenți au declarat că s-au interesat despre cheltuielile pe care le presupune studiul în Europa. Pe de altă parte, 38% dintre tineri nu au discutat sau citit despre costurile plecării la studii în afara țării, însă și-ar dori să știe mai multe.

Doar 9% dintre tineri au făcut un pas înainte și au intrat în legătură cu un consilier financiar pentru a discuta în detaliu despre aspectele financiare.

Experții financiari încurajează tinerii să apeleze la consiliere financiară gratuită pentru definirea bugetului de studii

După alegerea universității la care își doresc să studieze, le recomandăm tinerilor să apeleze la resursele pe care le au la îndemână pentru definirea cât mai exactă a bugetului de studiu de care vor avea nevoie. Fie că vorbesc cu prieteni sau cunoștințe, fie că se documentează de pe internet, este important ca aceștia să aibă o idee clară despre tipul de cheltuieli pe care le vor avea. Noi îi încurajăm să apeleze la serviciile de consiliere financiară gratuită pe care FINS le pune la dispoziție și să discute cu experții noștri în bugete pentru studii în străinătate despre toate curiozitățile pe care le au.

Alexandru Ghiță, Președinte FINS

Înainte de a apela la ajutorul specialiștilor, tinerii pot simula mai întâi online bugetul de care vor avea nevoie, cu ajutorul Calculatorului de bugete, un instrument gratuit care îi ajută pe aceștia să își calculeze cheltuielile pentru anii de studiu, în funcție de țara și universitatea aleasă, dar și de alte aspecte financiare: economii, sprijinul familiei, tipul de cazare (chirie sau cămin) etc.

În funcție de bugetul estimat, tinerii au la dispoziție oportunități de finanțare special create pentru studenții care vor să plece peste hotare. Creditele de studii de la FINS sunt garantate de Uniunea Europeană prin cele două acorduri de garantare semnate împreună cu Fondul European de Investiții, în cadrul inițiativelor europene SLGF și EFSI Skills & Education, implementate de FINS la nivel european.

Asta înseamnă că elevii și studenții pot aplica pentru un împrumut de studii singuri, fără codebitor, fără istoric de job sau de angajare și fără a oferi garanții imobiliare. În plus, tinerii nu vor rambursa creditul pe durata anilor de studiu, ci după absolvire și vor beneficia de o perioadă de grație extinsă de până la 12 luni după terminarea facultății.

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de aproximativ 300 de persoane (elevi și absolvenți de liceu, studenți și absolvenți de facultate și de master).

Sursa foto: Pexels

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Educație »


Setari Cookie-uri