CV-ul este poate cel mai important document pe care trebuie să-l ai atunci când îți cauți un loc de muncă. Cu el aplici, cu el faci prima impresie, însă tot este cel care te poate face să nu fii cel ales pentru un anumit job. Cu toate acestea, încet, dar sigur, acest lucru pare să se schimbe. Iată de ce s-ar putea ca în viitorul apropiat să nu mai avem nevoie de CV pentru a ne angaja.

CV-ul conține informațiile valoroase despre tine ca individ în piața muncii și te definește atunci când îți cauți un loc de muncă. Acesta conține, experiențele tale de muncă, școlile absolvite și abilitățile dobândite de-a lungul timpului în urma activităților realizate. Cu toate acestea, angajatorii încep să își dea seama că o diplomă de facultate și stagiile aferente nu înseamnă întotdeauna că au găsit candidatul potrivit pentru jobul pe care l-au scos în piață. Ce contează din ce în ce mai mult sunt abilitățile, adică ce știi concret să faci. Iată cum te pot ajuta acestea să obții un job mai mult poate decât un CV reușit.

De ce competențele devin „noul CV”

Tendința către angajarea bazată pe competențe s-a accelerat în ultimele luni și asta pentru că firmele încep să se lupte cu plaje de candidați din ce în ce mai înguste, unde presiunile economice și așteptările sunt mai mari de la potențialii angajați, scrie CNBC.

În iunie, datele LinkedIn sugerau că aproximativ 45% dintre companii au folosit în mod special date legate de competențe pentru a-și găsi noi talente în anul precedent, un număr care pare să fi crescut de atunci și până în prezent, ceea ce lasă cumva CV-ul în plan secund.

„Peste 50% dintre angajații de pe LinkedIn folosesc acum în mod explicit datele despre competențe pentru a-și completa profilurile. Membrii LinkedIn au adăugat peste 500 de milioane de abilități pe profilurile lor în ultimele 12 luni”, a spus Adam Hawkins de la LinkedIn.

Impactul atât pentru companii, cât și pentru candidați ar putea fi imens, pe măsură ce angajările bazate pe competențe se extind. Acest tip de practică ar putea fi în avantajul candidaților care ar avea, teoretic, mai multe opțiuni de lucru, dacă angajatorul s-ar uita mai mult la competențe și nu la diplomele avute. Fiecare domeniu de activitate are mulți specialiști care excelează în nișa lor, dar care nu au neapărat un curs terminat sau o facultate absolvită.

„Cercetarea LinkedIn a constatat că o abordare bazată pe competențe în primul rând poate adăuga până la 20 de ori mai mulți angajați eligibili la bazinele de talente ale angajatorilor și poate crește proporția femeilor din grupul de talente cu 24% în industriile în care femeile sunt subreprezentate”, a spus Hawkins pentru CNBC.

Cum va arăta un CV al viitorului? Acesta s-ar putea transforma într-un dosar digital

Așa se face că viitorul CV-ului ar putea rămâne incert. Oare cum va mai arăta acesta? Sau, mai bine zis, va mai exista? Un lucru este cert, cel puțin deocamdată, pentru experți: CV-urile din viitor nu vor arăta deloc ca acum, iar aici ne referim atât la conținut, cât și la formă.

Un CV al viitorului va include mai multe detalii care le dau „viață” candidaților, cum ar fi „abilitățile lor, impactul lor, personalitatea, ce scop încearcă să atingă, ce este important pentru ei”, după cum a declarat Dave Rizzo, talent strategy & operations leader în cadrul Deloitte. Regulile stricte de aspect vor dispărea și ele rapid, a adăugat Rizzo.

„Formatul CV-ului tradițional, care începe cu o cronologie a educației, cu titlurile/fișele postului și anii de experiență ale CV-ului se vor estompa”, adaugă el.

De asemenea, a avea un CV „perfect” nu mai înseamnă prea mult acum pentru angajatori cât însemna poate în trecut. Apariția ChatGPT și a altor instrumente bazate pe inteligența artificială au schimbat modul în care se realizează un CV.

„Cv-ul tău trebuie să fie perfect, dar nu va mai fi suficient”, a declarat Julia Pollock, economist șef la ZipRecruiter.

Deci, dacă CV-urile nu vor mai arăta sau nu vor mai citi ca CV-uri, ar putea fi înlocuite cu totul?

Rizzo de la Deloitte le vede cel puțin evoluând în ceea ce el numește „dosare digitale”. Acestea ar fi „portabile, legate de acreditările din industrie sau de domeniu și pot fi încărcate cu ușurință într-un motor de asociere de locuri de muncă”, a spus el.

Pollak sugerează că companiile vor dori să se întâlnească cu potențialii angajați mai devreme în procesul de recrutare decât o fac în prezent, chiar dacă este doar virtual, sau să adauge mai multe evaluări ale competențelor, ca parte din strategia lor de recrutare.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri