Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 7% pe an, conform datelor oferite de BNR. Decizia de astăzi nu a luat prin surprindere economiștii care se așteaptă la menținerea acestei rate până la finalul anului. De la începutul acestui an, BNR a majorat o singură dată dobânda de politică monetară.

Banca Centrală a hotărât menținerea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 8 % pe an și a ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 6% la sută pe an și menținerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit.

Nivelul dobânzii cheie se traduce direct în buzunarele românilor cu credite, deoarece, influențează indicii în funcție de care se calculează dobânzile: ROBOR și IRCC. În ceea ce indicele IRCC, în funcție de care se calculează ratele la creditele cu dobândă variabilă în lei, acesta a marcat o scădere, ajungând la nivelul de 5,94, de la 5,98% pe an. Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a scăzut la 6,42%, de la 6,43%, conform datelor BNR.

IRCC sau Indicele de Referință pentru Creditele Consumatorilor a fost gândit de către Guvernul României ca o soluție pentru ROBOR-ul ce tot creștea de la o lună la alta spre finele anului 2018. Începând cu luna mai a anului 2019, IRCC este utilizat drept indice de referință pentru calcularea creditelor de consum.

Guvernul ar putea strica „bunul mers” al inflației

Rata anuală a inflaţiei a scăzut uşor în luna iunie a acestui an, la 10,3%, de la 10,64% în mai, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 17,88%, cele nealimentare cu 4,84%, iar serviciile cu 11,5%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică. Încă de la începutul anului, previziunile BNR arată faptul că inflația ar putea să fie formată dintr-o singură cifră acest an, iar, în momentul actual, economiștii lui Isărescu cred că vom termina anul cu o inflație de 7,1 %.

Cu toate acestea, experții financiari par mai pesimiști decât guvernatorul BNR. Asociaţia CFA România, organizaţia profesioniştilor în investiţii, prognozează că o inflaţie medie de 8,21% în următoarele 12 luni. Totodată, modificările fiscale pregătite de Guvern pentru reducerea deficitului bugetar ar putea să afecteze peisajul economic optimist pe care în are la momentul de față România.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luminița Mîndrilă
 Luminița Mîndrilă a lucrat anterior la Hotnews.ro și Aleph News, iar în prezent acoperă domeniul finanțe-bănci în cadrul Wall-Street.ro.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri