Persoanele care traiesc in cartiere de vile sau in zone centrale ar putea sa plateasca anul viitor impozite locale mai mari cu 50%, potrivit unei propuneri a Asociatiei Primarilor, a precizat ministrul de Finante, Gheorghe Ialomitianu.

"Autoritatile locale au propus majorarea impozitelor si taxelor locale in 2012. In prezent, acestea pot creste, conform legii, cu maxim 20%. Primarii au propus ori eliminarea cotei de 20% ori cresterea acesteia de la 20% la 50%", a explicat Ialomitianu, intr-o conferinta de presa.

Ministrul de Finante a declarat ca prima propunere, cea de eliminare totala a cotei maxime cu care se pot majora intr-un an taxele si impozitele locale, va fi respinsa de catre autoritati, intrucat aceasta le permite primarilor sa creasca taxele fara a avea o anumita limita.

"Vom lua in discutie doar a doua varianta, cea de majorare a cotei la 50%. Totodata, cresterea impozitelor trebuie sa tina cont si de zona in care locuieste contribuabilul, dar si de puterea de cumparare a acestuia. Nu poti sa majorezi taxele mai mult in zonele sarace, deoarece locuitorii din acelei zone nu-si vor mai plati obligatiile fiscale", a precizat Gheorghe Ialomitianu.

Acesta a spus ca si in prezent primarii pot stabili impozite mai mari pentru diferitele zone ale localitatiilor, cum ar fi cartierele de vile.

Ministrul a aratat ca veniturile si taxele la nivel local acopera doar 20% din cheltuielile autoritatilor locale si ca restul de bani vin de la bugetul de stat.

Ialomitianu a mentionat ca Romania este obligata sa respecte tinta de deficit bugetar, de 4,4% din PIB la finele acestui an.

Dupa primele 11 luni din 2011, bugetul general consolidat a inregistrat un deficit de 16,9 miliarde lei, reprezentand 2,98% din PIB, cu 0,5 puncte procentuale mai mult decat in octombrie


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Calculator impozit auto 2020: cat costa si pana cand se plateste