28 Decembrie 2011

Stai intr-un cartier de vile? Din 2012 vei plati impozite locale mai mari



Persoanele care traiesc in cartiere de vile sau in zone centrale ar putea sa plateasca anul viitor impozite locale mai mari cu 50%, potrivit unei propuneri a Asociatiei Primarilor, a precizat ministrul de Finante, Gheorghe Ialomitianu.
"Autoritatile locale au propus majorarea impozitelor si taxelor locale in 2012. In prezent, acestea pot creste, conform legii, cu maxim 20%. Primarii au propus ori eliminarea cotei de 20% ori cresterea acesteia de la 20% la 50%", a explicat Ialomitianu, intr-o conferinta de presa.

Ministrul de Finante a declarat ca prima propunere, cea de eliminare totala a cotei maxime cu care se pot majora intr-un an taxele si impozitele locale, va fi respinsa de catre autoritati, intrucat aceasta le permite primarilor sa creasca taxele fara a avea o anumita limita.

"Vom lua in discutie doar a doua varianta, cea de majorare a cotei la 50%. Totodata, cresterea impozitelor trebuie sa tina cont si de zona in care locuieste contribuabilul, dar si de puterea de cumparare a acestuia. Nu poti sa majorezi taxele mai mult in zonele sarace, deoarece locuitorii din acelei zone nu-si vor mai plati obligatiile fiscale", a precizat Gheorghe Ialomitianu.

Acesta a spus ca si in prezent primarii pot stabili impozite mai mari pentru diferitele zone ale localitatiilor, cum ar fi cartierele de vile.

Ministrul a aratat ca veniturile si taxele la nivel local acopera doar 20% din cheltuielile autoritatilor locale si ca restul de bani vin de la bugetul de stat.

Ialomitianu a mentionat ca Romania este obligata sa respecte tinta de deficit bugetar, de 4,4% din PIB la finele acestui an.

Dupa primele 11 luni din 2011, bugetul general consolidat a inregistrat un deficit de 16,9 miliarde lei, reprezentand 2,98% din PIB, cu 0,5 puncte procentuale mai mult decat in octombrie



Citeste si