Prin operatiunile repo, BNR ofera lichiditate bancilor comerciale si preia in schimb titluri de stat, conform Mediafax.

Dealerii suspecteaza, ca si la licitatia precedenta, ca fondurile au fost atrase de unele banci locale care finanteaza la randul lor Ministerul Finantelor, la randamente in scadere, dar nu exclud nici ipoteza ca unele institutii de credit sunt in imposibilitatea de a accesa imprumuturi din piata.

Saptamana trecuta, doua banci au atras 524 milioane lei de la banca centrala, pentru cinci zile, tot printr-o licitatie repo.

Incepand din 17 octombrie, BNR a organizat in fiecare saptamana cate o licitatie repo, prin care a acordat imprumuturi bancilor.

Citeste si:

Dobanzile pentru sumele plasate pe o zi au continuat sa coboare luni, de la 2,91% - 3,41% la 2,33 - 2,83%. Totodata, randamentele afisate pentru plasamentele cu scadenta la o saptamana au scazut de la 4,06 - 4,56% la 3,83 - 4,33%.

Dealerii spun ca lichiditatea abundenta ar putea continua pe parcursul urmatoarelor doua saptamani si ca o schimbare ar putea avea loc la inceputul urmatoarei perioade de constituire a rezervelor, respectiv 24 ianuarie. Totodata, surplusul de lichiditate este explicat de dealeri si prin faptul ca multi dealeri primari nu au participat la unele licitatii din lunile precedente de la Ministerul Finantelor.