BNR a imprumutat marti opt banci comerciale cu aproximativ 1,3 miliarde de lei printr-o operatiune repo cu termen de o saptamana, la rata de politica monetara de 3,25%, aceasta fiind prima utilizare a facilitatii de introducere de lichiditate in piata financiara incepand din luna aprilie.

"Banca centrala a organizat o operatiune prin care era dispusa sa satisfaca nevoile pietei printr-un imprumut de o saptamana. (...) Rezultatele operatiunii au indicat participarea a opt banci si atragerea sumei de aproximativ 1,3 miliarde lei", se arata intr-o nota transmisa marti de ING Bank Romania. Operatiunea repo la o saptamana este prima de acest fel incepand cu sfarsitul lunii aprilie. In luna aprilie, BNR a derulat trei operatiuni repo de 1,2 miliarde de lei, 2,03 miliarde de lei si, respectiv, 627,2 milioane de lei, informeaza Mediafax.

Prin licitatiile repo, BNR ofera lichiditate bancilor comerciale si preia in schimb titluri de stat, la dobanda de politica monetara. Banii sunt imprumutati, de regula, pentru o saptamana. Perspectivele ratelor de dobanda pe termen scurt nu sunt foarte optimiste, afirma economistul sef al ING Bank Romania, Vlad Muscalu.

"Este foarte probabil ca pozitia sistemului bancar de lichiditate sa se fi inversat luna aceasta, iar satisfacerea acestei nevoi de lichiditate la 3,25% sugereaza ca ratele de dobanda pe termen foarte scurt vor ramane aproape de acest nivel pana spre finalul perioadei de observare (ce se incheie in data de 24). Reactia imediata a pietei la anuntul BNR a fost o reducere a ratelor pe termen foarte scurt de la 5,10% la 3,60% (rate mid) in timp ce segmentul 1 luna - 3 luni a pierdut 0,4 puncte procentuale, coborand catre 2,80-2,60%", afirma Muscalu.

Ratele medii ale dobanzilor practicate de bancile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) in lei pe termen de o zi au crescut marti la 3,21% - 3,71% pe an, de la 3,17% - 3,67% luni. Ratele medii ale dobanzilor pentru plasamentele pe termen de o saptamana au urcat la 3,16% - 3,66% pe an, de la 3,12% - 3,62% in sedinta anterioara.

Citeste si:
Principalele riscuri asupra inflatiei: politica fiscala si de venituri
BNR: Principalele...

Dobanzile pe termene mai lungi continua sa se mentina sub ratele pe maturitati imediate. Dobanda ROBOR pentru plasamente cu scadenta la 3 luni, in functie de care sunt calculate dobanzile pentru cele mai multe credite in lei acordate de banci pe termen scurt si mediu, a crescut la 2,4% -2,9% pe an, de la 2,36% - 2,86% pe an luni.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Isarescu: De doi ani spunem ca vin costurile acestui tip de crestere