“Creditele de nevoi personale cu ipoteca vor ramane sold pe sold, iar clientii nu vor mai lua sume suplimentare. Totodata, imprumuturile prin programul Prima Casa se aproapie de sfarsit. Vom vedea o evolutie mai buna a creditelor pentru achizitia de locuinte, in conditiile in care, pentru prima oara in ultimii ani, am ajuns la un echilibru intre veniturile populatiei si pretul locuintelor”, a explicat Bidian.

De la 1 februarie 2012 au intrat in vigoare noile reguli de creditare pentru populatie, bancile urmand sa le aplice dupa ce vor primi toate aprobarile de la Banca Nationala a Romaniei.

Pana la primirea avizului de la banca centrala, bacherii vor putea vinde credite dupa vechile norme.

Potrivit regulamentului BNR, la creditele imobiliare acordate in lei, avansul este de cel putin 15%.

Pentru creditele imobiliare in euro sau in alte valute, avansul este de minim 25%, respectiv 40%, in cazul in care veniturile clientului nu sunt exprimate in moneda imprumutului sau nu sunt indexate la acea valuta.

Creditele din programul “Prima Casa” si refinantarile sunt exceptate de la conditiile BNR. Astfel, in cazul programului guvernamental, creditele vor fi in continuare acordate cu un avans de minim 5% din valoarea locuintei.

In schimb, creditele de consum vor avea o scadenta de cel mult cinci ani, iar clientii trebuie sa aduca garantii de 133% din valoarea imprumutata.

Citeste si:

Kiwi Finance a trecut pe profit dupa 3 ani consecutivi de pierderi

Kiwi Finance a inregistrat anul trecut un profit brut de peste 300.000 euro, revenind pe profit dupa trei ani consecutivi de pierdere.

Cifra de afaceri a urcat cu 140% in 2011, la 6 milioane lei, iar volumul creditelor intermediate a fost de 60 milioane euro.

Din acestea, 76% au fost credite cu garantii imobiliare standard, 2% imprumuturi Prima Casa si 22% credite de nevoi personale.

Kiwi Finance are ca tinte in 2012 mentinerea nivelului de credite intermediare, la 60 milioane euro, dar si implementarea de produse strategice cu bancile partenere si extinderea canalelor de distributie.

Citeste si Vom lua credite mai greu! In cateva zile se schimba fata finantarii.