Actionarii cooperativei de credit ai Volksbank si statul austriac vor participa la o majorare de capital de 480 milioane euro, pentru a diminua efectele reducerii capitalului cu 70% la 31 decembrie 2011, se arata intr-un comunicat transmis marti de grupul bancar austriac.

Statul austriac va achizitiona actiuni in valoare de 250 de milioane de euro, iar actionarii majoritari ai Volksbank vor contribui cu 230 de milioane de euro. In urma majorarii de capital, cooperativele de credit regionale vor ramane actionari majoritari.

Statul austriac renunta astfel la 70% din valoarea injectiei de un miliard de euro efectuata in 2009 sub forma de capital participativ (fara drept de vot), pentru a amortiza pierderile.

Volksbank este prezent si in Romania, unde detine o banca cu active de 4,7 miliarde euro si 135 de sucursale. Vanzarea Volksbank Romania si VB Leasing raman pe lista masurilor necesare.

Citeste si:

Fuziunea dintre Volksbank AG si Investikredit bank va fi operata retroactiv, incepand cu 31 decembrie 2011 iar noua entitate va functiona ca o centrala a cooperativelor de credit, preluand integral activele entitatilor subordonate, se mai arata in comunicat.

Divizia Kommunalkredit a Volksbank a fost prima banca austriaca preluata de stat in 2008. Ulterior, in 2009, guvernul de la Viena a fost nevoit sa intervina pentru a evita colapsul bancii Hypo Alpe Adria.

Surse apropiate situatiei au declarat pentru Bloomberg ca statul austriac va ajunge la o participatie de 40% din actiunile Volksbank dupa finalizarea majorarii de capital.