Dezechilibrul bugetului de asigurari sociale poate fi rezolvat doar prin crearea de locuri de munca, intrucat cresterea impozitelor si taxelor nu face decat sa stimuleze evaziunea, crede guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.

"Batalia se va duce aici, cine va reusi sa rezolve aceasta problema si sa iasa din cercul vicios (...) Solutia este sa acoperim deficitul CAS nu prin majorari de impozite, pentru ca acestea nu fac decat sa stimuleze evaziunea, ci prin crearea de noi locuri de munca", a spus Isarescu, citat de Mediafax.

Si saptamana trecuta guvernatorul BNR a facut referiri la sistemul fiscal si evaziune, afirmand ca modelul antreprenorului roman, care vrea sa fie si patron si manager, dar si sistemul fiscal conceput astfel incat sa forteze managerii sa faca evaziune fiscala, sunt piedici in dezvoltarea pietei de capital din Romania.

Guvernatorul BNR a aratat ca aceeasi problema i-a fost ridicata si in anul 2000, pe vremea cand era premier, iar opinia sa a ramas aceeasi, ca solutiile financiare nu pot fi decat temporare, cand exista un asemenea dezechilibru mare, fizic, numeric, pana cand reformele structurale duc la regasirea echilibrului fundamental.

"In ceea ce priveste BNR, isi va vedea de treaba ei, nu vrem sa iesim din domeniul pe care il acoperim, cautam sa imbunatatim, prin imbunatatirea conditiilor de creditare. Dar, fara a iesi din matca noastra, trebuie sa spunem ca aceste imbunatatiri sunt paleiative, iar solutia adevarata este crearea de locuri de munca", a adaugat Isarescu.

El a participat joi la un seminar cu tema "Clusterele economice generatoare de locuri de munca".

Prezent la acelasi seminar, fostul ministru al Muncii Sulfina Barbu a declarat ca putin peste 4 milioane de salariati sustin 5,5 milioane pensionari. Totodata, numarul persoanelor asistate social, sub diferite forme, este de 7,5 milioane.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si