Rata anuala a inflatiei se va cifra la sfarsitul lui 2012 la 3,7%, dar va cobori la 2,5% in februarie, potrivit sondajului intern realizat in randul membrilor Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR).
Pentru inflatia de la sfarsitul lunii februarie, estimarile analistilor au variat intre 2,1% si 2,9%, in timp ce pentru decembrie 2012 prognozele au fost cuprinse intre 2,9% si 4%.

De asemenea, potrivit sondajului AAFBR, la finalul anului 2013, rata anuala a inflatiei s-ar putea situa la 3,5%, iar estimarile au variat intre 3% si 4,5%.

"Principalii factori inflationisti din urmatoarele 12 luni ar putea fi productia agricola interna, ajustarea preturilor administrate (in special energie) si cotatia internationala a petrolului. Acestia ar putea fi contrabalansati de o serie de factori dezinflationisti, cei mai des identificati de catre membri AAFBR fiind deficitul de cerere agregata si asteptarile inflationiste ale consumatorilor", arata comunicatul institutiei.

In ceea ce priveste dobanda cheie, analistii considera ca aceasta ar putea fi redusa la 5,25% in luna martie (estimarile au variat intre 5% si 5,5%).

In luna decembrie 2012, dobanda de politica monetara s-ar putea situa la nivelul de 5% conform raspunsurilor din sondaj.

Valoarea prognozata pentru luna decembrie 2013 este de 4,75%, iar intervalul de variatie a raspunsurilor a fost 4,5% si 6%.

AAFBR este o asociatie profesionala fara scop lucrativ, infiintata in luna ianuarie 2008 si care reuneste in randurile sale peste 50 de analisti din sectorul bancar, fonduri de pensii, societati de administrare a investitiilor, societati de asigurari si din piata de capital.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri