OTP Bank Romania estimeaza pentru acest an o majorare cu 7-9% a creditarii, pe unele segmente asteptandu-se chiar cresteri de doua cifre, in conditiile orientarii cu preponderenta pe imprumuturile de consum, finantarea IMM-urilor si a agriculturii, a declarat directorul general Laszlo Diosi.
"In ceea ce priveste creditele, vom avea crestere de 7 - 9% pe total portofoliu, dar vor fi segmente unde cresterea va fi si de doua cifre. Ne concentram pe creditele de consum, intreprinderile mici si mijlocii si agricultura", a spus Diosi.

El a aratat ca agricultura reprezinta un domeniu cu potential, unde vor fi lansate noi produse specifice, precizand ca banca nu are deocamdata o expunere semnificativa pe acest segment.

Diosi se astepta ca majorarea creditelor sa se bazeze in principal pe finantarile in moneda locala, desi recunoaste ca imprumuturile pe termen lung in lei sunt inca prohibitive, din cauza diferentialului de dobanda, informeaza Mediafax.

Anul trecut, cresterea creditului a fost sustinuta de finantarile in euro pe partea de populatie si de imprumuturile in lei pentru segmentul corporate. Oficialul OTP crede ca in acest an ambele segmente vor creste mai mult pe partea de lei.

In ceea ce priveste depozitele, Diosi spune ca banca va urmari o acoperire mai buna pe toate segementele, ceea ce inseamna o diversificare si adaptare a produselor.

OTP Bank Romania a obtinut anul trecut un profit net de13 milioane lei, fata de o pierdere de 98 de milioane lei in 2010, ca urmare a injumatatirii provizionelor, care au coborat de la 234 milioane lei la 123 milioane lei.

Oficialul OTP afirma ca reducerea costului riscului nu a fost spectaculoasa, daca este privita ca o revenire la o anumita normalitate, avand in vedere ca in 2010 provizioanele s-au dublat fata de 2009.

"Putem spune mai degraba ca in 2010 a fost un an de varf in provizionare. Provizioanele au revenit la normalitate, mai bine-zis au revenit in limite mai normale. Anul 2010 a fost un an de extrema in provizionare", a explicat Diosi

Diosi a aratat ca OTP a avut o politica conservatoare de provizionare, iar bancile au actionat diferit in acest sens, si, de aceea, unele dintre ele inregistreaza, inca, majorari ale costului riscului de la an la an.

El a punctat ca OTP Bank Romania are una dintre cele mai inalte rate de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante, de aproape 70%.

Directorul general al OTP se asteapta ca provizioanele sa evolueze liniar in acest an si nu crede ca vor exista surprize din partea unor clienti mari. El anticipeaza o scadere a creditelor neperformante pentru intreg sistemul bancar in a doua parte a anului.

In raportul publicat de grupul maghiar OTP, incepand din trimestrul al patrulea, un imprumut mare acordat unei companii a fost transferat din balanta de active a OTP Bank Romania in cea a grupului. Aceasta expunere de 7,3 miliarde de forinti (circa 24,8 milioane de euro), a depasit deja termenul de 90 de zile in privinta intarzierilor la plata si era acoperit in proportie de 50% de provizioane. Schimbarea afecteaza soldul creditelor si indicatorii de risc ai OTP Bank Romania

Numarul de sucursale a coborat cu sase anul trecut, la 100, iar cel al angajatilor la 957.

Diosi a explicat ca reteaua este suficient dimensionata, iar ajustarile au fost margineale, si au privit mai mult eficientizarea si relocarea unor sucursale. In opinia sa, insa, la nivel de sistem exista o stuctura supradimensionata de sucursale bancare.

Capitalul social al OTP Bank Romania a fost majorat, la finele lunii februarie, cu 140 de milioane lei (32 de milioane euro), de la 542 de milioane lei la 683 milioane lei (157 milioane euro) a anuntat miercuri banca.

OTP Bank Romania este subsidiara a OTP Bank, cel mai mare grup bancar independent din Europa Centrala si de Est. OTP Bank ofera servicii universale in Ungaria, Romania, Muntenegru, Croatia, Bulgaria, Rusia, Ucraina, Slovacia si Serbia, pentru mai mult de 12 milioane de clienti, prin intermediul unei retele teritoriale de aproape 1.500 de unitati.

Grupul OTP este prezent pe piata locala prin OTP Bank Romania, OTP Leasing Romania, OTP Consulting Romania, companie cu activitati de consultanta pentru investitori, autoritati locale si IMM-uri, si OTP Asset Management Romania, societate de administrare a investitiilor.

La nivel de grup, profitul consolidat dupa taxe a coboprat cu 29%, la 83,8 miliarde de forinti (circa 285 milioane de euro).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri