"Va pot da si un procent interesant - 30% din activitatea noastra de creditare este indreptata pentru finantarea agriculturii. Anul trecut, pentru creditele legate de asa-numitele subventii si pe colaborarea foarte buna pe care o avem atat cu Fondul de Garantare a Creditului Rural, cat si cu APIA, am dat 20.600 de credite", a spus Ghetea, citat de Mediafax.

El a adaugat ca in primele trei luni ale acestui an banca de stat a acordat deja 10.294 de credite.

"Suntem foarte ancorati in creditarea si sprijinirea asa numitei agriculturi de subzistenta. Foarte multe dintre aceste credite sunt garantate de Fondul de Garantare, au in spate certificatele APIA, au fost pentru familii sau asociatii familiale, sau pentru mici fermieri care s-au dezvoltat. Avem si foarte multe credite care au fost acordate in aceasta perioada pentru marii sau mai putin marii agricultori. Sunt foarte multe situatii in care noi creditam si agricultura mare, fie ca este vorba de proiecte pe fonduri europene, fie ca e vorba de proiecte in agricultura pur si simplu", a spus Ghetea.

Presedintele CEC a afirmat ca doar 6% din creditele neperformante ale bancii sunt din zona agriculturii, ceea ce reprezinta o performanta, pentru ca media in sistemul bancar este de circa 14%.