21 Martie 2006

BA-CA poate creste pretul fuziunii HVB Tiriac-UniCredit

UniCredit Romania va putea fuziona cu entitatea formata de HVB si Banca Tiriac abia dupa aceasta vara, intrucat renegocierea contractului de fuziune dintre HVB si banca fostului tenisman inca nu a fost oficializata, iar procedurile cer timp, sustin surse din piata.
Saptamana trecuta, grupul UniCredit a desemnat Banca Austria Creditanstalt (BA-CA) in pozitia de dirijor in zona central si est-europeana al afacerilor bancii nou-formate prin fuziunea internationala a UniCredito Italiano (banca-mama a UniCredit Romania) cu Bayerische Hypovereinsbank (HVB). Iar BA-CA va dori sa urgenteze procesul de fuziune, spun sursele citate, existand chiar posibilitatea imbunatatirii, in timp, a ofertelor de preluare a pachetelor de actiuni controlate de firmele lui Ion Tiriac.

„Transparenta si corectitudine“

Fuziunea HVB cu Tiriac a fost reluata, spun surse din piata, la cererea actionarului majoritar de a schimba data de referinta a schimbului de actiuni dintre banci din 31 august 2005, in 31 decembrie 2005. „Motivul este simplu: HVB a crescut considerabil pana la sfarsitul anului, in timp ce Banca Tiriac nu a reusit sa atinga un ritm de crestere similar. Prin urmare, actionarii HVB au dorit modificarea paritatii de schimb a actiunilor in favoarea lor“, sustine un actionar.

Conform proiectului initial de fuziune, raportul de schimb dintre actiuni urma sa se faca la o cota de 1,3012 actiuni in noua entitate pentru o actiune a Bancii Tiriac, surse din piata asteptand ca raportul sa se modifice usor, in favoarea HVB, odata ce data de referinta a fuziunii a fost mutata la 31 decembrie. Pana la inchiderea prezentei editii insa, asertiunea nu s-a confirmat, intrucat noul proiect de fuziune convenit la sfarsitul lunii trecute nu a fost publicat in Monitorul Oficial. Oficialii HVB neaga insa ca s-ar modifica raportul de schimb. „Paritatea de schimb prevazuta de noul proiect de fuziune este aceeasi cu cea stabilita in cadrul proiectului initial“, ne-a declarat Dan Pascariu, presedintele HVB Romania.

El sustine ca motivul redefinirii proiectului de fuziune este altul: transparenta si corectitudinea procesului de fuziune, indeosebi in virtutea respectarii drepturilor actionarilor minoritari.

„Fuziunea este un proces extrem de complex. Datorita implicarii a numeroase parti - precum actionarii minoritari -, scopul nostru este acela de a fi consecventi si corecti, si de a aborda fiecare aspect in cel mai bun mod posibil pentru fiecare dintre parti“, sustine Pascariu. „Documentatia fuziunii, destinata actionarilor minoritari, a fost completata si pregatita intr-o varianta finala. Am sperat sa putem utiliza situatiile financiare de la 31 august 2005, dar solutia optima s-a dovedit a fi aceea de a considera 31 decembrie 2005 drept data de referinta. Vrem sa avem un proces absolut corect si coerent“, afirma presedintele HVB.

Actionarii minoritari asteapta insa ofertele imbunatatite din partea BA-CA pentru pachetele mici pe care le detin. „Pe piata se spune ca Tiriac a primit 23-24 de euro per actiune de la HVB, si daca firmele controlate de fostul tenisman au oferit actionarilor minoritari 6 euro per actiune anterior tranzactiei cu HVB, acum si-au imbunatatit oferta la peste 14 euro. Adevarata oferta o asteptam insa din partea BA-CA, care, daca va dori controlul total asupra noii entitati HVB-Tiriac, va trebui sa se scobeasca adanc in buzunare pentru a prelua pachetele ramase in posesia firmelor controlate de omul de afaceri roman“, sustine actionarul minoritar.



Citeste si