Leul a continuat sa se deprecieze spre finalul sesiunii interbancare de luni, iar cursul a atins un nou maxim istorc, de 4,4165 lei/euro, pe fondul ingrijorarilor legate de masurile pe care le va adopta noul guvern, desi BNR a intervenit indirect pe tot parcursul sedintei.

In jurul orei 17:00, bancile cotau euro la 4,4145 - 4,4180 lei, in crestere cu 2,2-2,3 bani fata de nivelul de la sfarsitul zilei precedente, cand operatiunile se realizau in intervalul 4,3925 - 4,3950 lei/euro, potrivit Mediafax.

La deschidere, euro s-a tranzactionat la cotatii in scadere, de 4,3895 - 4,3930 lei/euro. Dupa ora 13:00, cand BNR anunta cursul de referinta, cotatiile au trecut de 4,4 lei/euro

Maximul zilei, de 4,4165 lei/euro, a fost atins la inchiderea pietei de la Bucuresti.

Potrivit dealerilor, volumele tranzactionate au fost destul de ridicate, iar principalii cumparatori de euro au fost jucatorii de la Londra.

"Este posibil ca BNR sa permita in continuare o depreciere a leului, insa va fi una controlata. Este greu de spus pana la ce nivel va lasa cursul sa creasca", a spus dealerul unei banci.

Economistul ING Bank, Vlad Muscalu, crede ca piata va ramane tensionata, cel putin pana cand planurile noului guvern devin mai clare.

"Volatilitatea ar putea persista dincolo de aceste clarificari, in cazul in care noul executiv reduce atentia acordata disciplinei fiscale. Riscurile asociate unui asemenea scenariu par semnificative, daca luam in considerare planurile prezentate in trecut de fosta opozitte si ca aceasta s-ar putea sa fie nevoita sa dovedeasca ca reprezinta opusul guvernelor precedente, care au redus cheltuielile publice si au majorat taxe", se arata intr-un raport al bancii.

BNR a anuntat luni un curs de 4,3970 lei/euro, in crestere cu 2,23 bani fata de vineri, euro ajungand astfel la un nou record istoric fata de leu si la nivelul ratei de referinta.

Dobanzile afisate luni de bancile comerciale pentru sumele plasate pe termen de o zi au crescut de la 3,83 - 4,33% la 4,14 - 4,64% pe an. Totodata, au avansat si dobanzile practicate pentru plasamentele cu scadenta la o saptamana, de la 3,93 - 4,43% la 4,18 - 4,68% pe an.

Unii analisti se asteapta ca ratele de dobanda sa se apropie de dobanda de poliitica monetara de 5,25%, ca urmare a unor interventii valutare.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Monedele emergente cad pe capete. Cat de rezistent poate fi leul?