Cursul francului elvetian se situa spre sfarsitul zilei de vineri foarte aproape de paritate cu euro, dupa ce pe parcursul sedintei din Europa a oscilat intr-un interval de aproximativ 2%, fara ca euro sa coboare sub 1 franc, iar cursul leu/euro a inchis aproape de referinta BNR de 4,5095 lei/euro.

In jurul orei 16:30 euro se tranzactiona in piata interbancara la 4,5080 lei/euro, in timp ce la finalul zilei de joi transferurile se operau la cursul de 4,510 lei. BNR a anuntat vineri un nou curs record, dupa cel de joi, pentru francul elvetian, la 4,4228 lei/franc.

"A fost o zi cu volume mari pe euro/leu, dar volumele au fost concentrate mai mult in prima parte a zilei. Au fost si cumparatori si vanzatori, iar pe final ne aflam aproape de referinta anuntata de BNR. Forintul s-a apreciat si a ajuns aproape de nivelul la care se situa inainte de anuntul Bancii Elvetiei de joi, in timp ce zlotul a fost mai calm si este inca depreciat. Leul sta destul de bine in piata fata de euro. Piata euro/franc este inca volatila, dar la alta scara fata de joi. Apropierea serii se pare ca nu-i face bine, in prezent fiind in jurul a 1,0020 franci/euro", a declarat pentru Mediafax dealerul unei banci, scrie Mediafax.

Tot in jurul orei 16:30, cursul euro/franc se plasa foarte aproape de paritate, cu tranzactii la 1,0016 franci/euro, si a revenit astfel la minimul zilei inregistrat si in jurul orei 11:00, ora Romaniei.

Tranzactiile din piata interbancara euro/franc au oscilat vineri, dupa intrarea la tranzactionare a jucatorilor europeni, intre un nivel minim de 1,0016 franci/euro si un maxim de 1,025 franci/euro. Pe parcursul noptii, cand piata interbancara a fost dominata de operatiunile perfectate din Asia, cursul a coborat pana la un minim de 0,9754 franci/euro, dar fara sa se mai aproprie de minimul inregistrat joi.

Francul s-a apreciat joi foarte repede dupa anuntul Bancii Elevetiei ca renunta la plafonul de 1,2 franci/euro, cu pana la 41%, la 85,17 centime/euro, cel mai mult de la debutul euro in 1999. Nivelul record de 85,17 centime pentru un euro atins de franc implica la momentul respectiv o paritate de 5,28 lei pentru moneda elvetiana, calculata prin intermediul cotatiilor euro/franc si euro/leu.

Plafonul de 1,2 franci/euro a fost introdus de Banca Elvetiei in 2011, cand francul era cotat foarte aproape de paritate fata de euro, la fel ca in prezent. In piata interbancara locala, volumele tranzactiilor euro/leu au depasit cu aproximativ jumatate media zilnica, iar schimburile au avut loc intre un minim de 4,5055 lei/euro si un maxim de 4,5135 lei/euro.

In regiune, forintul s-a apreciat cu 0,7% vineri, iar zlotul s-a depreciat cu 0,1%. Cursul francului anuntat de BNR a crescut vineri cu 2,2%, la 4,4228 lei, si a atins un nou maxim, in timp euro a urcat de la 4,5034 lei la 4,5095 lei, iar dolarul a atins si el un nou record, de 3,8863 lei.

Referinta francului elvetian a urcat de la 4,3287 lei/franc joi, cand a crescut cu 15,7%, in timp ce in piata interbancara a trecut de 5 lei la cotatiile raportate la euro, dupa ce decizia Bancii Elvetiei de a renunta la plafonul de 1,2 franci/euro a determinat o apreciere masiva a monedei elvetiene pe pietele externe.

Pentru dolar, BNR a anuntat un curs de 3,8863 lei, in urcare cu 3,53 bani (0,92%) fata de joi, in contextul intaririi monedei americane in raport cu euro pe pietele externe. Cursul dolarului a depasit astfel recordul stabilit joi, de 3,851 lei. Paritatea pentru euro a urcat cu 0,61 bani, la 4,5095 lei. Cursul record pentru euro a fost inregistrat in urma cu aproape doi ani si jumatate, pe 3 august 2012, la 4,6481 lei.

Cursurile de schimb leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si cotatiile de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian. Premierul Victor Ponta i-a cerut vineri ministrului Finantelor, Darius Valcov, sa discute cu oficialii Bancii Nationale a Romaniei (BNR) despre situatia creata prin cresterea brusca a francului elvetian in raport cu euro si leu.

"I-am cerut ministrului sa discute cu BNR si sa fie propuse masuri", a spus Ponta pentru Mediafax. Ratele medii ale dobanzilor practicate de bancile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) in lei pe termen de o zi au stagnat vineri la 0,06% - 0,43% pe an.

Ratele medii ale dobanzilor pentru plasamentele pe termen de o saptamana se situeaza la 0,12% - 0,62% pe an, in urcare de la 0,1% - 0,59% pe an in ziua anterioara. Dobanda ROBOR pentru plasamente cu scadenta la trei luni, in functie de care sunt calculate dobanzile pentru cele mai multe credite in lei acordate de banci pe termen scurt si mediu, a urcat la 1,6% pe an, de la 1,57% pe an joi.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri