"Cursul de schimb pare deocamdata o reactie (...) dar si aici nu ne dam seama daca nu cumva, dupa o perioada de trei ani, fundamentele duc la o anumita miscare a acestei zone. Avem trei ani in care diferentialul de inflatie a fost in defavoarea noastra. In patru luni avem doua schimbari de guvern, o luna de manifestatii si proteste sociale, o iarna destul de grea. Sa nu trecem cu vederea nici aceste lucruri pe care nu aveam cum sa le prevedem in toamna anului trecut. S-ar putea sa fie miscari generate de o cobinatie de factori", a afirmat seful bancii centrale.

Isarescu a tinut sa precizeze ca nu se poate vorbi de o depreciere de amploare a cursului.
"Azi am vazut o stabilizare de la sine, chiar daca a fost depasita acea bariera psihologica de 4,4 lei/euro, despre care de care se tot vorbeste in presa", a adaugat guvernatorul BNR.

El apreciaza ca evolutia cursului nu va avea un impact important asupra inflatiei.

Este pentru a doua oara in ultimele luni cand guvernatorul BNR vorbeste despre o depreciere a leului pe baza fundamentelor macroeconomice.

Aceasta ultima declaratie sugereaza chiar ca banca centrala ar putea fi confortabila cu noul nivel al cotatiilor.

Citeste si:

Dupa caderea Cabinetului Ungureanu, cotatiile monedei euro pe piata locala au atins valori maxime istorice atat vineri, cat si in sedinta de luni. In aceste doua sedinte cursul a urcat de la 4,3750 lei/euro la 4,4150 lei/euro, o crestere de aproximativ 1%.

Referinta publicata de BNR a atins miercuri un nou maxim istoric, de 4,4168 lei/euro, in crestere cu 1,98 bani fata de nivelul de luni, deprecierea leului temperandu-se spre jumatatea zilei.

Consiliul de Administratie al BNR a decis miercuri sa mentina rata de politica monetara la 5,25% pe an, oprind seria de reduceri consecutive de dobanda inceputa in noiembrie anul trecut, pozitie anticipata de analisti dupa caderea Guvernului Ungureanu, saptamana trecuta.

Isarescu a explicat ca banca centrala a oprit ciclul de reducere a ratei de politica monetara din cauza celor mai recente evenimente politice interne, care s-au suprapus pe evolutii externe nefavorabile, inclusiv la nivelul sistemului bancar.