Banca Comerciala Romana (BCR) va reintra foarte curand pe profit, le-a spus directorul executiv al Erste Group Bank, Andreas Treichl, celor 1.900 de actionari prezenti la adunarea generala a bancii, care a avut loc ieri la Viena.

BCR, care este cel mai scump pariu al lui Treichl in ceea ce priveste extinderea in Europa Centrala, a inregistrat in primul trimestru al anului o pierdere neta de 70 milioane euro, fata de un profit de 18 milioane euro in perioada similara din 2011.

„Sunt convins ca Romania va fi un motiv de bucurie in viitor. BCR a fost o achizitie scumpa, dar necesara. Revenirea va avea loc foarte curand”, a precizatTreichl, citat de businessweek.com.

Erste Bank a platit in 2006, pentru aproape 62% din actiunile BCR, 3,75 miliarde euro, seful grupului austriac declarand anul trecut ca banca a achitat „un pret foarte mare” la acea vreme pentru preluarea subsidiarei din Romania, raportat la situatia actuala.

Erste a publicat anul trecut pierderi, pentru prima oara din 1988. Acestea s-au ridicat la 719 milioane euro, iar BCR a contribuit la o buna parte din rezultatul negativ.

Banca austriaca a decis in ultimul trimestru din 2011 sa amortizeze partial fondul comercial (goodwill) al operatiunilor din Romania cu 700 milioane euro inainte de impozitare (627 milioane euro dupa impozitare), din cauza deteriorarii perspectivelor economice.

Totodata, Erste a luat mai multe masuri cu privire la evaluarea portofoliului CDS la operatiunile din Ungaria si Romania, precum si aplicarea unitara la nivelul grupului a metodei dobanzii efective.

Masurile au avut un impact total de peste 1,5 miliarde euro asupra contului de profit si pierdere al Erste pentru primele noua luni ale anului trecut respectiv un impact cumulat de peste 2 miliarde euro asupra capitalului propriu conform standardelor internationale de raportare financiara IFRS.

Pariul sefului Erste pentru relansarea BCR este cehul Tomas Spurny, cel care l-a inlocuit din functia de presedinte executiv al subsidiarei locale pe Dominic Bruynseels.

Intre 1994 si 1999, acesta a activat ca asociat la McKinsey, cu atributii pe consultanta pe servicii financiare pentru clientii din intreaga lume, dupa care a intrat in sistemul bancar din Cehia.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
ING raporteaza un declin al profitului