Erste Group va amortiza partial fondul comercial al subsidiarei din Romania cu 700 milioane euro inainte de impozitare (627 milioane euro dupa impozitare), pe fondul revenirii economice sub asteptari si a unei evolutii mai slabe a sectorului bancar, se arata intr-un comunicat al institutiei de credit.
Masura va genera un efect negativ asupra contului de profit si pierdere aferent exercitiului din 2011, dar fara a influenta capitalul obligatoriu sau capitalul tangibil.

Fondul comercial este destinat achizitionarii unor active fixe corporabile (unitati, magazine, depozite en gros etc.) ce pot conduce la un potential economic deosebit datorita pozitiei lor strategice in ceea ce priveste vadul comercial, retelele comerciale, dotarile si personalul calificat de care dispun.

„Erste Group a încheiat recent un acord preliminar cu o parte dintre actionarii minoritari la BCR în vederea achizitionarii participatiilor lor la un pret situat substantial sub valoarea contabila a participatiei BCR în bilantul Erste Group. Cu toate ca o evaluare la un moment dat a participatiilor minoritare nu reflecta în mod automat valoarea pe termen lung pe care o are respectiva societate pentru actionarul majoritar, testul anual de impairment a relevant faptul ca, pe fondul revenirii economice sub asteptari si a unei evolutii mai slabe a sectorui bancar, este necesara amortizarea fondului comercial. Dupa preluarea participatiilor actionarilor minoritari (SIF-uri) - conform anuntului din 14 septembrie 2011 – fondul comercial ramas va fi sustinut de o detinere semnificativ mai mare la BCR”, potrivit comunicatului Erste Group.

Banca austriaca si-a redus semnificativ expunerea pe Grecia, Portugalia, Spania, Irlanda si Italia, de la 1,9 miliarde euro la sfarsitul exercitiului 2010 la 0,6 miliarde euro la 30 septembrie.

In acelasi timp, expunerea suverana totala pe Grecia si Portugalia a fost redusa la aproximativ 10 milioane euro. In plus, Erste Group schimba metoda de evaluare a portofoliul CDS (garantii vandute) de la cost de amortizare la pretul pietei. Aceasta masura va avea un impact negativ singular de 280 milioane euro asupra capitalului propriu aferent anilor dinaintea exercitiului 2011. Efectul asupra contului de profit si pierdere pentru perioada ianuarie - septembrie 2011 este de aproximativ 180 milioane euro (dupa impozitare).

„Sperantele noastre ca vom vedea o solutie pentru criza datoriilor suverane din Europa au scazut considerabil in ultimele doua saptamani. De aceea ne asteptam ca aceasta situatie sa aiba un impact asupra economiei reale si de asemenea asupra regiunii noastre, desi intr-o mai mica masura. Cu scopul de a pregati Erste Group pentru o perioada prelungita de incertitudine am luat masuri radicale la nivelul bilantului”, a precizat Andreas Treichl, CEO al Erste Group Bank AG.

Totodata, Erste Group va amortiza in totalitate fondul comercial (goodwill) al subsidiarei din Ungaria in valoare de 312 milioane euro inainte de impozitare. Suplimentar, se vor constitui provizioane de risc in valoare totala de 450 milioane euro inainte de impozitare. Aceste masuri se iau pe fondul interventiei fara precedent a statului in sectorul bancar din Ungaria, cresterii ratei optime de acoprire a creditelor neperformante si deteriorarii calitatii activelor. Amortizarea fondului comercial nu are efecte asupra capitalului propriu obligatoriu sau asupra capitalului tangibil.

In contextul implementarii IFRS 9, Erste Group va alinia aplicarea modelelor de dobanda efectiva in cadrul intregului grup, ceea ce va duce la un efect negativ singular asupra capitalului propriu in valoare de 210 milioane euro, datorita faptului ca veniturile vor fi inregistrate pe toata perioada derularii unui credit si nu in momentul platii. Aceasta suma va fi defalcata la nivelul contului de profit si pierdere pe perioada derularii respectivelor credite. Efectele asupra contului de profit si pierdere aferent perioadei ianuarie - septembrie 2011 sunt de aproximativ 10 milioane euro (dupa impozitare).

In urma aplicarii masurilor mentionate mai sus, banca va raporta in primele noua luni ale exercitiului 2011 o pierdere neta de circa 920-970 milioane euro.

“Masurile luate astazi vor transforma un profit de aproximativ 700 milioane euro pentru primele trei trimestre ale anului 2011 in pierdere. Dar toate aceste masuri sunt singulare si ne pregatesc ca banca sa infruntam aceasta situatie. Indicele Core Tier 1 si lichiditatea puternica, care sunt indicatori cheie pentru soliditatea bancii in aceste vremuri, nu vor fi afectate. Sustinut de activitatea operationala continua puternica, indicele Core Tier 1 va ramane la sfarsitul acestui an neschimbat fata de sfarsitul anului 2010”, a declarat Treichl.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri