Erste Group si-a majorat activele in primele noua luni cu 2,5% fata de sfarsitul anului trecut, ajungand la 201,2 miliarde euro, datorita revenirii creditarii, si a raportat un profit de 764,2 milioane euro, de la o pierdere de 1,42 milioane euro la 9 luni 2014, a anuntat vineri grupul austriac.

Profitabilitatea s-a imbunatatit in toate tarile cu exceptia Croatiei, unde rezultatul net s-a deteriorat considerabil pe fondul provizioanelor constituite pentru conversia intregului portofoliu de credite in franci elvetieni, impusa prin legislatie.

"Profitul semnificativ de 764,2 milioane euro raportat in primele noua luni din 2015 a fost sustinut de mai multe evolutii pozitive: crestere peste asteptari a creditarii cu 3,1%, costuri de risc mai reduse si efecte extraordinare limitate comparativ cu anul trecut", a declarat intr-un comunicat Andreas Treichl, CEO al Erste Group.

Rata creditelor neperformante a scazut la minimul ultimilor cinci ani, de 7,4%, iar indicele capitalului comun de rang 1 consolidat, potrivit reglementarilor Basel 3, a crescut de la 10,6% la finalul anului trecut la 11,6%. "Majoritatea pietelor noastre de baza au inregistrat cresteri economice solide in acest an si subsidiarele noastre au continuat sa-si imbunatateasca rezultate. Austria, Republica Ceha si Slovacia raman pilonii profitabilitatii noastre si Romania recupereaza rapid. Cu toate acestea, conversia obligatorie a creditelor in franci elvetieni in Croatia a determinat un impact negativ de 144,9 milioane euro. Privind spre viitor, avand in vedere rezultatele bune raportate la noua luni, suntem increzatori ca ne vom atinge obiectivele pentru 2015 pe care ni le-am stabilit la inceputul anului", a mai spus Treichl.

Portofoliul de credite acordate clientilor a avansat cu 3,1% comparativ cu sfarsitul anului trecut, la 124,5 miliarde euro, pe fondul majorarii creditarii cu 7,5% catre companii mari, cu 3,7% catre IMM-uri si cu 2,9% catre persoane fizice si microintreprinderi.Costurile de risc s-au redus cu 67,6%, la 518,4 milioane euro, reflectand imbunatatirea calitatii activelor si scaderea provizioanelor inregistrate in Romania si Ungaria.

Depozitele au crescut in sold cu 2,3%, la 125,4 miliarde euro. Raportul credite/depozite a ramas stabil, la 99,3%. Calitatea activelor a continuat sa se imbunatateasca uniform pe toate segmentele de baza (retail, IMM-uri si companii mari) si in toate tarile, iar ponderea creditelor neperformante in totalul imprumuturilor a scazut de la 8,5% la finalul anului trecut la 7,4%.

In plus, rata de acoperire a creditelor neperformante a crescut de la 68,9% la 69,2%, cel mai ridicat nivel inregistrat in ultimii sapte ani.
Capitalul total (conform IFRS) s-a majorat de la 13,4 miliarde euro la finele anului trecut la 14,4 miliarde euro la sfarsitul lunii septembrie, iar rata de solvabilitate a crescut de la 15,7% la 16,8%.

Cheltuielile administrative s-au majorat atat pe fondul cresterii numarului de angajati, cat si al majorarii costurilor generate de reglementari, care includ contributiile pentru 2015 la fondul de asigurare a depozitelor introdus in Uniunea Europeana. Astfel, acestea au crescut cu 2,5%, la 2,85 miliarde euro, in timp ce venitul operational a scazut 0,5%, la 5,1 miliarde euro.

Astfel, profitul operational s-a situat la circa 2,24 miliarde euro, fata de 2,33 miliarde euri in primele trei trimestre ale anului trecut.
"Contextul operational se anunta favorabil cresterii creditarii. Estimarile privind cresterea economica se situeaza intre 2% si 4% pentru toate pietele de baza din ECE, cu exceptia Croatiei, pe fondul majorarii cererii interne. Perspectivele de crestere economica pentru Austria se plaseaza sub 1%", se precizeaza in comunicat.

Erste estimeaza o reducere a profitului operational de circa 5% in acest an, dar si o crestere a creditarii cu 5%. Evaluarea costurilor de risc la 750-950 milioane euro reflecta inregistrarea contabila a costurilor de 144,9 milioane euro pentru conversia creditelor in franci elvetieni in Croatia la pozitia "alte venituri operationale.

"Se previzioneaza ca taxele pe operatiunile bancare vor insuma aproximativ 320 milioane EUR, inclusiv contributiile realizate concomitent la nivel national si european pentru fondul european de rezolutie bancara si pentru fondurile de garantare a depozitelor. Discutiile pe tema taxei bancare cu Guvernul Austriei sunt inca in desfasurare", transmite grupul financiar austriac.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri