Grupul bancar austriac Erste Group Bank a raportat luni un profit peste aşteptări în trimestrul al doilea, graţie unei creşteri a veniturilor din dobânzi, transmite Reuters, preluat de Agerpres.

Erste Group, acţionarul majoritar de la BCE şi un jucător important în sectorul bancar din multe ţări din Europa Centrală şi de Est, a înregistrat un profit înainte de taxe de 1,43 miliarde de euro în trimestrul aprilie-iunie 2023, în creştere cu 36,6% comparativ cu perioada similară a anului trecut, depăşind estimările analiştilor care mizau pe un rezultat de 1,25 miliarde de euro.Venitul net din dobânzi, un indicator important pentru bănci, a ajuns la 1,79 miliarde de dolari în al doilea trimestru al acestui an.

În primele şase luni ale anului, Erste Group Bank AG a raportat un profit operaţional de 2,7 miliarde de euro, în creştere cu 44,5% în ritm anual graţie unor evoluţii favorabile pe toate componentele, în timp ce profitul net a crescut cu 31% până la 1,49 miliarde de euro.

"Economiile din Europa Centrală şi de Est vor reveni la o creştere solidă începând chiar de anul următor. Poziţia solidă a băncii noastre înseamnă că vom putea susţine economiile din regiunea noastră pe măsură ce avansează spre un viitor mai sustenabil", a declarat directorul general de la Erste Group, Willi Cernko.

Economiştii Erste Group se aşteaptă ca pieţele principale pe care operează banca să evite recesiunea în 2023 şi să înregistreze o creştere reală a PIB. Presiunile inflaţioniste sunt aşteptate să se reducă în 2023, la fel şi deficitele de cont curent, beneficiind de inversarea tendinţei preţurilor la energie. Similar, balanţele fiscale ar urma să se consolideze după deficitele bugetare semnificative din 2022.

Pe acest fundal, Erste Group se aşteaptă la o rentabilitate a capitalului tangibil (ROTE) de peste 15%, comparativ cu ţinta anterioară cuprinsă între 13% şi 15%. În consecinţă, Erste Group mizează pe un dividend de 2,70 euro pe acţiune pentru anul fiscal 2023.

Erste Group este unul dintre principalii furnizori de servicii financiare din estul Uniunii Europene. Banca Comercială Română (BCR) este membră a Erste Group. BCR oferă o gamă completă de produse şi servicii financiare, printr-o reţea de 20 centre de afaceri şi 16 birouri mobile dedicate companiilor şi 319 de unităţi retail situate în majoritatea oraşelor din ţară cu peste 10.000 de locuitori, dintre care 40% sunt unităţi unde operaţiunile cu numerar se efectuează doar la echipamente (cashless).

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri