Miliardarul Charlie Munger, asociatul și mâna dreaptă a lui Warren Buffet la Berkshire Hathaway este o sursă valoroasă de sfaturi, chiar dacă multe dintre ele au stârnit controverse profunde. Ariile lui de interes se întind pe mai multe paliere, dar toate converg către câteva aspecte simple pe care mizează de multe ori în sfaturile pe care le oferă: fericirea, evitarea greșelilor stupide și, desigur investițiile de ordin financiar.

În timpul întâlnirii anuale a membrilor conglomeratului Berkshire Hathaway, din 2023, Warren Buffett a spus că și-ar fi dorit să se nască în aceste vremuri, considerând că lumea de azi este una superioară în comparație cu tot ce a fost în trecut. Cu toate acestea, cel supranumit Oracolul din Omaha consideră, într-adevăr că ne dă bătăi de cap foarte mari sunt modurile în care comunicăm. Însă chiar și în ciuda provocărilor de azi, lumea este un loc remarcabil, mai consideră Warren Buffett, potrivit finance.yahoo.com.

Ca răspuns, Charlie Munger și-a exprimat o viziune puțin mai puțin optimistă decât Warren Buffett și a spus că „Eu sunt de părere că pentru a fi fericiți trebuie să avem mai puține așteptări. Însă cred că va deveni din ce în ce mai greu din acest punct de vedere”.

Munger a avertizat, totodată că este nevoie de precauție dacă ne raportăm la mințile tinere și strălucitoare care gestionează sau care urmează să gestioneze mari averi. Miliardarul vede ca fiind periculos acest trend pentru societatea americană.

Nu avem nevoie de atât de mulți administratori de avere pe cât am avut în vremurile noastre. Nu mă încântă perspectiva aceasta din ziua de azi prin care toată lumea este bogat și gestionează o avere. Cred că lumea se scaldă într-o doză de nebunie în prezent.

Charlie Munger, vicepreședinte Berkshire Hathaway

Warren Buffett și Charlie Munger au transformat împreună Berkshire Hathaway într-o putere financiară uriașă, ce valorează peste 500 de miliarde de dolari. Ei investesc în companii pe care nu au intenția să le vândă, aspect care le-a adus avantaje uriașe. Încrederea lor fermă în întreprinderi precum The Coca-Cola Co. a generat miliarde de profit de-a lungul deceniilor. De-a lungul anilor, ei au subliniat că, deși compania își permite să piardă mulți bani, nu își poate permite să piardă nici măcar o fracțiune din încredere. Reputația este totul pentru ei.

Onoarea, munca grea și cumpătarea – temelia unei vieți împlinite

Pentru Munger, „valorile vechi” precum onoarea, încrederea, munca grea și cumpătarea sunt pietrele de temelie ale unei vieți împlinite. El menționează adesea importanța alegerii soțului/soției potrivit(e) ca fiind cea mai importantă decizie a vieții.

La cei 99 de ani, Charlie Munger face referire la învățarea continuă, care nu trebuie să se oprească niciodată pe parcursul vieții pentru că aceasta este cheia către fericire și bogăție. Miliardarul își dedică cea mai mare parte a timpului lecturii și contemplării, găsind în ea o imensă satisfacție. Scopul lui? Să absoarbă ideile mărețe din diverse domenii academice și să le aplice judicios gândirii sale. El crede că însuşirea unor idei mărețe este relativ simplă, iar adevărata provocare constă în evitarea prostiei. Acest angajament față de învățarea pe tot parcursul vieții a devenit cu atât mai valoros pe măsură ce Munger se apropie de 100 de ani, continuându-și activitatea ca investitor.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri