Când vă gândiți la sărbătorile din anii precedenți, probabil că vă amintiți unele dintre cele mai frumoase cadouri pe care le-ați primit, dar și unele dintre cele mai... nepotrivite.

Fie că vorbim de haine, jucării sau alte obiecte care nu ni se potrivesc, aproape fiecare dintre noi a fost nevoit cândva să accepte un cadou nu tocmai grozav.

Când erai copil, probabil că te-ai bosumflat din cauza asta sau ai dat un "mulțumesc" superficial. Dar, ca adult, aveți responsabilitatea de a accepta cadourile cu eleganță și clasă, spune Diane Gottsman, expert în etichetă și fondator al Protocol School of Texas.

"Le mulțumești pentru efort. Nu le mulțumești pentru cadou.Contează gestul, efortul și dragostea. Cadoul este secundar", a declarat Diane Gottsman, citată de CNBC.

Ce să faci dacă primești un cadou care nu este neapărat ceea ce trebuie

Ai rupt ambalajul și ai deschis cutia și - surpriză! - este ceva care nu este în tocmai regulă. Zâmbind și spunând "mulțumesc" este eticheta de bază, dar aveți voie să spuneți altceva?

"Depinde de relația pe care o ai cu persoana respectivă. Depinde de temperamentul ei", spune Gottsman. "Trebuie să citești camera".

Dacă este vorba despre cineva pe care nu îl cunoașteți foarte bine, un "mulțumesc" sincer va fi suficient. Dacă cineva pe care îl cunoașteți bine v-a dat un lucru greșit, nu este greșit să întrebați dacă ar fi posibil un schimb.

"Dacă este vorba, să zicem, de o cămașă care nu se potrivește, ai putea să spui: ‘Este minunată! Dar v-ar deranja dacă o schimb cu o mărime potrivită?’".

Ce să faci cu un cadou nedorit când ajungi acasă

Uneori cadoul nu poate fi schimbat din simplul motiv că ați primit ceva ce pur și simplu nu doriți.

Când ajungeți acasă, primul pas este să scrieți un mesaj de mulțumire, spune Gottsman.

"Apreciați că s-au gândit la dumneavoastră în perioada sărbătorilor", spune ea. "Nu trebuie să minți, dar le poți mulțumi pentru efortul lor și poți menționa cadoul".

După aceea, regulile de etichetă dictează că respectivul cadou este al tău și poți face ce vrei. Ceainicul pe care ți l-a dăruit prietenul tău ar putea fi drăguț, dar dacă ești un băutor de cafea, este prerogativa ta să îl donezi unei organizații caritabile, spune Gottsman.

Cealaltă opțiune pe care o aveți este regiftul - o mișcare care necesită transparență și tact, spune Gottsman.

"Dacă îl dăruiești altcuiva, trebuie să fii sincer și să spui: "Ascultă, am primit un ceainic și știu că îți place ceaiul. Mi-ar plăcea să îl ai dacă crezi că ți-ar fi de folos'", spune Gottsman.

Pentru a nu răni sentimentele nimănui, asigurați-vă că evitați să faceți cadouri în cadrul aceluiași grup de prieteni, spune Gottsman. Ideal ar fi ca persoana care v-a făcut inițial cadoul să nu afle că l-ați dat mai departe.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri