Renovarea apartamentului poate fi un proiect palpitant. Însă, procesul necesită destul de multă muncă. Iar dacă nu ai un plan bine stabilit, e foarte posibil să întâmpini diverse dificultăți. Acesta este și motivul pentru care, înainte de a te apuca de renovarea propriu- zisă, ar fi indicat să iei în considerare aspectele următoare.

Stabilește-ți un buget

Bugetul este unul dintre factorii-cheie într-o renovare de succes. Înainte de a începe procesul propriu-zis, stabilește un buget clar și realist. Ia în considerare costurile pentru materiale, muncă, echipamente și orice cheltuieli suplimentare care ar putea apărea pe parcursul renovării. Asigură-te că ai o rezervă financiară pentru a acoperi surprizele neașteptate. Iar dacă vrei să fii sigur că te încadrezi în buget, „vânează” ofertele marilor magazine și profită de reducerile găsite. Poți analiza bine și piața online. S-ar putea să găsești produse mai ieftine sau să prinzi promoții avantajoase.

Caută o echipă de specialiști

Dacă nu ești un expert în construcții sau design interior, este esențial să angajezi profesioniști calificați care te pot ajuta atât pe partea de schimbări instalații, cât și pe partea de finisaje interioare. Caută o echipă de constructori, designeri sau arhitecți cu experiență în proiecte similare. Verifică referințele și asigură-te că alegi oameni de încredere și pricepuți care te pot ajuta cu toate lucrările. De asemenea, ar fi de preferat să stabilești cu ei de la bun început termenul limită de renovare, astfel încât să nu ai surprize neplăcute.

Fă-ți un plan detaliat al lucrărilor

Planificarea este esențială pentru a evita întârzierile și problemele nedorite. Așadar, stabilește chiar de la bun început un plan detaliat care să includă ordinea lucrărilor, termenele limită și specificațiile pentru materialele folosite. Pentru fiecare lucrare, păstrează o marjă de o zi, două, astfel încât să nu fii luat prin surprindere de eventualele întârzieri. De altfel, ar fi indicat să te sfătuiești și cu cei care vor face lucrările de renovare și să le ceri părerea despre termenele limită, materialele pe care le vor folosi și, eventual, despre bugetul stabilit.

Obține toate aprobările de la primărie de care ai nevoie pentru renovare

Înainte de a începe orice lucrare de renovare, informează-te care sunt aprobările de care ai nevoie. Asigură-te că ești în regulă cu toate permisele și reglementările locale înainte de a începe lucrările. Unele renovări sau modificări pot necesita aprobări și inspecții din partea autorităților locale. Spre exemplu, dacă vrei să modifici un perete, ai nevoie de aprobare de la primărie. În schimb, din acest an, pentru închiderea balconului la bloc, va fi necesară doar trimiterea unei notificări la primărie. Atenție, neglijarea acestor aspecte îți pot aduce amenzi sau întârzieri ale lucrărilor de renovare.

Încearcă să combini utilul cu plăcutul

Cu alte cuvinte, integrează în stilul pe care-l dorești și funcționalitatea obiectelor din casă. Este foarte important să combini stilul dorit cu funcționalitatea optimă. Alege materialele, culorile și mobilierul care să se potrivească cu gusturile tale, dar care să fie și practice pentru nevoile tale zilnice. Cel mai bine ar fi să te consulți cu un designer de interior care te poate îndruma să faci cele mai bune alegeri. În plus, el va ști cum să optimizeze eficient fiecare centimetru din apartament.

În concluzie, o renovare de succes necesită o pregătire atentă și o abordare bine planificată. Asigură-te că ai un buget clar, un plan detaliat, o echipă de profesioniști de încredere, o viziune pentru stil și funcționalitate, precum și respectarea reglementărilor locale. Cu aceste aspecte luate în considerare, vei avea toate șansele de a transforma apartamentul într-un spațiu frumos și funcțional, care să corespundă așteptărilor tale.

Sursa foto: Freepik.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri