Topul celor mai sigure bănci din Europa are o importanță mai mare acum decât în anii precedenți, siguranța sistemului bancar fiind pusă sub lupa analiștilor în contextul falimentelor de pe piețele financiare globale. Dintre băncile prezente în Europa Centrală și de Est, BCR și BRD se poziționează pe poziția 6 și 7 în clasamentul celor mai sigure bănci din regiune.

Într-un peisaj financiar marcat de incertitudini și fluctuații, topul celor mai sigure bănci din Europa devine un punct central de interes și evaluare pentru investitori și clienți. În luna martie a anului trecut, trei bănci americane au intrat în colaps, stârnind îngrijorări cu privire la posibilitatea unui nou val de falimente, asemănător cu cel din 2008, care a generat o criză globală. Silicon Valley Bank, Signature Bank și Silvergate Bank au fost instituțiile financiare afectate de această situație. Concomitent, gigantul bancar elvețian Credit Suisse a fost salvat în ultimul moment de la prăbușire, prin achiziționarea sa de către rivalul UBS.

Se pare că piața bancară europeană este una mai sigură decât cea americană. Performanțele generale ale băncilor din zona euro au fost solide în acest an, deoarece instituțiile financiare bine capitalizate au raportat o profitabilitate susținută.

Topul celor mai sigure bănci din Europa de Est: BCR și BRD sunt cele mai sigure bănci din România

În regiunea Europei Centrale și de Est, unde riscurile pot fi variate, BCR și BRD își păstrează o poziție solidă în topul securității bancare. Acest clasament a fost realizat de către Global Finance, fiind realizat pe baza ratingurilor pe termen lung emise de Fitch Ratings, Standard & Poor's și Moody's Investors Service, cele mai mari agenții de rating din lume.

Europa Centrală și de Est și fosta Uniune Sovietică
Poziție Nume Țara Fitch Rating Fitch Scor Moody’s Rating Moody’s Scor S&P Rating S&P Scor Scor Total
1 Komercni Banka Republica Cehă A 5 A1 6 A 5 16
2 ING Bank Slaski Polonia A+ 6 A2 5 NR 4.5 15.5
3 Santander Bank Polska Polonia BBB+ 3 A2 5 NR 3 11
4 Bank Pekao Polonia BBB 2 A2 5 BBB+ 3 10
5 Nova Ljubljanska banka Slovenia NR 2 A3 4 BBB 2 8
6 Banca Comerciala Română România BBB+ 3 Baa1 3 NR 2 8
7 BRD – Groupe Societe Generale România BBB+ 3 Baa1 3 NR 2 8
8 mBank Polonia BBB- 1 Baa1 3 BBB 2 6
9 Development Bank of Kazakhstan Kazakhstan BBB 2 Baa2 2 BBB- 1 5
10 MFB Hungarian Development Bank Ungaria BBB 2 Baa2 2 NR 1 5

Sursă tabel: Global Finance Magazine

În ceea ce privește clasamentul primelor 100 cele mai sigure bănci din lume, acesta este condus preponderent de Vestul Europei. Dintre băncile prezente și în țara noastră își au locul în clasament doar patru instituții financiare. Dintre acestea BNP Paribas obține cea mai bună poziție în clasament (locul 46). Banca a anunțat demararea procedurilor de sistare a operațiunilor din România ale diviziei de consumer finance. Erste Group Bank, banca austriacă care controlează BCR, ocupă poziția 78 din clasamentul primelor 100 de bănci din punctul de vedere al siguranței. În acest top se clasează și Bank of China, instituție financiară care și-a început activitatea în România în 2019. ING Bank, banca olandeză care are o cotă de piață de 9% în România este de asemenea prezentă în clasament.

Băncile din România sunt sigure fiindcă sunt simple

Cu toate că anul trecut a fost unul marcat de incertitudini în piața bancară, în ceea ce privește situația din România, experții din domeniul financiar consideră că „nu putem vorbi de o problemă sistemică în țară și nici de o neîncredere generalizată în sistem”. Alexandra Smedoiu, președintele CFA România, organizaţia profesioniştilor în investiţii, a declarat anterior pentru wall-street.ro că sistemul bancar european și românesc este în siguranță. Principalul motiv? Sistemul nostru bancar este „mai simplu” decât cel american.

„Sistemul bancar american este diferit de cel pe care îl avem în Europa. În SUA acesta este foarte fragmentat: există multe bănci mici, locale. Nu cred că există o problemă sistemică în România și nici una de neîncredere generalizată în sistemul bancar. Dimpotrivă, cred că sistemul bancar românesc, așa cum este el, mai puțin fragmentar, cu produse mai simple, oferă un confort suplimentar”, a declarat Alexandra Smedoiu.

Un alt motiv pentru care un colaps bancar este puțin probabil în România vine chiar din rezultatele financiare ale marilor bănci. Motorul acestor profituri record sunt datorate, în mare parte, trendului generalizat de creștere a dobânzilor. Președintele CFA România spune că unul dintre cel mai mare inamic al băncilor este panica oamenilor și teama acestora că nu își vor mai putea retrage banii din conturi.

Profitabilitatea pieței bancare din România „face cu ochiul” băncilor de peste graniță: mamutul polonez PKO Bank vine în acest an în țara noastră

Băncile din România au înregistrat în 2023 cele mai mari profituri din ultimii zece an, niște cifre bazate în general pe creșterea dobânzilor. Profitabilitatea actorilor de pe piața bancară românească s-a făcut auzită și peste granițe, astfel că una dintre cele mai mari bănci din Europa Centrală își va face apariția în România începând de anul viitor.

PKO Bank, banca poloneză care va opera de anul viitor în sucursala din Piața Victoriei, a anunțat pentru wall-street.ronu va mușca din felia de retail a celorlalte bănci comerciale. Mamutul bancar polonez se va ocupa în special de conectarea companiilor poloneze cu piața din România. Banca poloneză și-a motivat apariția pe piața românească pe baza ratei de profitabilitate record pe care o înregistrează băncile din România.

În România, profiturile băncilor au ajuns la un total de aproximativ două miliarde de euro în 2022, în creștere cu 23% față de 2021, potrivit ediției 2023 a raportului. Mai mult, rata de randament al capitalului propriu (ROE – return on equity) s-a ridicat la 16% în 2022, ajungând până la 21% în prima jumătate a lui 2023, semnificativ mai mare comparativ cu nivelul mediu european de 8% și de cel global de 13%.

Cu răul înainte: ce se întâmplă cu banii românilor dacă o bancă dă faliment?

Dacă o bancă din România ar intra în imposibilitatea de a returna banii deponenților, autoritatea care ar trebui să îi despăgubească este Fondul de Garantare al Depozitelor Bancare din România. Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB) este o instituție care oferă o protecție a banilor din bănci. Acest fond garantează că, în situația în care o bancă nu mai poate restituii banii deponenților, va despăgubii suma datorată, în limita sumei de 100.000 de euro.

Cu toate că după numele instituției am crede că acești bani pot fi recuperați doar în cazul în care aceștia au fost ținuți într-un produs financiar de tip depozit, FGDB asigură faptul că fondul garantează pentru toți banii din bancă. În acest mod, chiar dacă banii sunt ținuți într-un cont curent, în unul de economii sau într-un depozit, în cazul unui faliment veți primi sumele deținute până la echivalentul în lei a 100.000 de euro.

Conform FDGB, toate băncile sunt obligate să participe la o schemă de garantare a depozitelor. În cadrul FDGB participă 23 de bănci comerciale din România și Banca Centrală Cooperatistă CREDITCOOP (Banca Centrală şi băncile cooperatiste afiliate). Lista cu băncile care participă la FDGB poate fi consultată și pe websiteul oficial FGDB, la acest LINK.

În cazul în care banca care a dat faliment face parte din FGDB, banii vor fi restituiți în cel mult 7 zile lucrătoare de la data la care depozitele au fost declarate indisponibile, conform fondului. Actele necesare pentru a încasa banii sunt disponibile AICI.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luminița Mîndrilă
 Luminița Mîndrilă a lucrat anterior la Hotnews.ro și Aleph News, iar în prezent acoperă domeniul finanțe-bănci în cadrul Wall-Street.ro.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri