Americanii sunt pe punctul de a încheia episodul crizei bancare începute în martie după ce băncile care au intrat în colaps au fost salvate de alți jucători bancari, cu ”binecuvântarea” guvernului. Cu toate că investitorii par să se fi liniștit cu privire la riscul de contagiune, au existat semne de întrebare dacă acesta ar putea trece oceanul și să afecteze băncile europene. În ceea ce privește situația din România, experții din domeniul financiar consideră că „nu putem vorbi de o problemă sistemică în țară și nici de o neîncredere generalizată”.

De la începutul anului, sistemul bancar american a înfruntat 3 evenimente care au cutremurat piețele financiare, cu 3 actori intrați în colaps: Silicon Valley Bank, Signature Bank și First Republic Bank. După ce autoritățile au decis închiderea First Republic Bank, eveniment care a marcat al doilea cel mai mare faliment bancar din istoria SUA, s-a făcut anunțul că aceasta va fi preluată de JPMorgan. În cazul Silicon Valley Bank, divizia din Marea Britanie a băncii a fost cumpărată de către HSBC pentru suma de o liră sterlină.

Cu toate aceste evenimente, riscul de contagiune pentru Europa și inclusiv pentru țara noastră este unul mic. Conform Alexandrei Smedoiu, președintele CFA România, (una dintre cele mai prestigioase certificări pe care un specialist în economie o poate obține) sistemul bancar european și românesc este în siguranță. Principalul motiv? Sistemul nostru bancar este „mai simplu” decât cel american.

„Sistemul bancar american este diferit de cel pe care îl avem în Europa. În SUA acesta este foarte fragmentat: există multe bănci mici, locale. Nu cred că există o problemă sistemică în România și nici una de neîncredere generalizată în sistemul bancar. Dimpotrivă, cred că sistemul bancar românesc, așa cum este el, mai puțin fragmentar, cu produse mai simple, oferă un confort suplimentar”, a declarat Alexandra Smedoiu.

Băncile din România o duc mai bine ca niciodată

Un alt motiv pentru care un colaps bancar este puțin probabil în România vine chiar din rezultatele financiare ale marilor bănci. Banca Transilvania, cea mai mare bancă din România din punctul de vedere al activelor, a înregistrat un profit net de 2,48 mld. lei, cel mai mare de la înființarea băncii. Dacă privim și spre ceilalți jucători financiari importanți din România, BCR a înregistrat de asemenea, un profit în creștere cu 23,8% față de anul trecut, iar BRD și-a mărit veniturile nete cu 11,7% față de anul trecut.

Motorul acestor profituri record sunt datorate, în mare parte, trendului generalizat de creștere a dobânzilor. Președintele CFA România spune că unul dintre cel mai mare inamic al băncilor este panica oamenilor și teama acestora că nu își vor mai putea retrage banii din conturi.

„În sistemul bancar orice fărâmă de neîncredere poate să ducă la faliment. Atunci când îți pierzi încrederea, oamenii merg la bancă să-și retragă banii. E foarte ușor sa propagi panica și frica, acestea vând cel mai bine. Este simplu să spui că dacă a căzut o bancă din America ne vom reîntoarce în 2008”, explică Alexandra Smedoiu.

Care este „rețeta” unui faliment bancar și ce s-ar întâmpla dacă toți oamenii și-ar scoate banii din bancă simultan

În cazul Silicon Valley autorități americane au decis să despăgubească toți deponenții pentru a nu propaga tensiunea către restul băncilor. Pariul autorităților din SUA a fost ca, liniștirea populației va limita riscul de contagiune, adică oamenii nu vor da fuga la bancă să își scoată banii. Ce s-ar întâmpla dacă oamenii și-ar scoate toți banii din bancă în același timp?

Atunci când depui bani în bancă, aceasta îi folosește pentru a acorda împrumuturi oamenilor de pe urma cărora colectează dobânzi și, astfel, obține un profit. Atunci când vrei să îi retragi, banca trebuie să se asigure că păstrează o anumită sumă de numerar în rezervele lor, iar aceștia sunt banii de care instituția financiară „nu se atinge”.

Dacă prea mulți oameni își cer banii în același timp cantitatea de bani din rezervă începe să scadă. Dacă alți oameni care au bani economisiți în bancă află despre acest lucru aceștia pot intra în panică și pot decide să își retragă banii înainte ca rezerva să se epuizeze. Acest lucru întărește procesul de contagiune care se poate transfera către alte bănci. În acest mod, conform datelor Britannica, întregul sistem financiar se poate prăbuși ca un joc de domino. Cu toate acestea, după marea recesiune din 2008, a existat „o promisiune” că acest fenomen nu se va mai putea repeta.

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luminița Mîndrilă
 Luminița Mîndrilă a lucrat anterior la Hotnews.ro și Aleph News, iar în prezent acoperă domeniul finanțe-bănci în cadrul Wall-Street.ro.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri