Armata americană a efectuat lovituri de răzbunare în Siria şi Irak, după moartea a trei soldaţi americani în Iordania într-un atac atribuit de Washington unor grupuri susţinute de Iran, conform presei americane, transmite AFP.

Aceste atacuri, raportate de ABC sau Fox News, au venit la scurt timp după ce preşedintele Joe Biden a prezidat o ceremonie solemnă în care a primit pe pământ american rămăşiţele acestor trei soldaţi, ucişi duminică în apropiere de graniţa cu Siria.

Conform Reuters, Statele Unite au început vineri să efectueze lovituri de răzbunare în Irak şi Siria, au declarat trei oficiali americani, după atacul din Iordania, care, pe lângă cei trei soldaţi ucişi, a rănit alţi 40.

Ulterior, Comandamentul militar al SUA pentru Orientul Mijlociu (CENTCOM) a anunţat că SUA au efectuat lovituri în Irak şi Siria care au vizat Gardienii Revoluţiei iranieni şi grupuri pro-iraniene."Atacuri aeriene au implicat peste 125 de muniţii de precizie", a spus CENTCOM într-un comunicat, precizând că au vizat peste 85 de situri, inclusiv centre de comandă şi informaţii, precum şi infrastructuri de depozitare pentru drone şi rachete aparţinând miliţiilor şi forţelor iraniene "care au permis atacuri împotriva forţele americane şi ale coaliţiei".

Cel puţin 13 luptători pro-iranieni au fost ucişi vineri în urma atacurilor aeriene efectuate de Statele Unite în estul Siriei, a raportat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDH).

"Cel puţin 13 luptători pro-iranieni au fost ucişi" în timpul acestor lovituri aeriene, a spus OSDH, liderul organizaţiei, Rami Abdel Rahman, precizând că operaţiunea, încă în desfăşurare în jurul orei 21:30 GMT, este "aparent condusă de Statele Unite".

Atacurile americane au vizat poziţii ale grupărilor armate pro-iraniene din vestul Irakului în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă, în special în sectorul Al-Qaim situat la graniţa cu Siria, au indicat AFP două surse de securitate irakiene.

"A fost vizat un cartier general al facţiunilor armate din zona Al-Qaim, este vorba de un depozit de arme de calibru mic, conform informaţiilor preliminare", a declarat pentru AFP, sub protecţia anonimatului, un oficial al Ministerului de Interne.

Un oficial al Hashd al-Shaabi, o coaliţie de foşti paramilitari care reuneşte aceste facţiuni pro-iraniene, a confirmat această lovitură, precum şi un alt bombardament care vizează o poziţie din regiunea Al-Akashat, mai la sud.

Se crede că aceste atacuri sunt doar primul pas dintr-un răspuns pe mai multe niveluri al administraţiei americane la atacurile efectuate de militanţii susţinuţi de Iran. Deşi atacurile americane nu au vizat nicio ţintă din Iran, ele cresc îngrijorarea cu privire la riscul sporirii tensiunilor în Orientul Mijlociu generate de războiul Israelului împotriva Hamas în Fâşia Gaza.

Sursa foto: shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri