Pe măsură ce fanii TikTok din Statele Unite își fac griji că nu vor avea acces la aplicația de socializare extrem de populară, există un exemplu foarte relevant din care pot învăța să se descurce fără platforma chineză.

Camera Reprezentanților SUA a adoptat un proiect de lege care ar putea duce la interzicerea TikTok la nivel național. Astfel, circa 170 de milioane de utilizatori americani sunt nemulțumiți sau îngrijorați în legătură cu decizia luată de politicieni relatează CNN.

Dar interzicerea TikTok într-o țară nu ar fi o premieră, mai ales că India, cea mai populată țară a lumii, a interzis platforma chineză.

În iunie 2020, după o ciocnire violentă la granița dintre India și China, care a dus moartea a cel puțin 20 de soldați indieni, guvernul din New Delhi a interzis brusc TikTok și alte câteva aplicații chineze cunoscute.

„Este important să ne amintim că, atunci când India a interzis TikTok și mai multe aplicații chinezești, SUA au fost primele țări care a lăudat decizia”, a declarat Nikhil Pahwa, fondatorul site-ului tehnologic MediaNama, cu sediul în Delhi. „Fostul secretar de stat american Mike Pompeo a salutat interdicția, spunând că va spori suveranitatea Indiei”.

În timp ce decizia bruscă a Indiei i-a șocat pe cei 200 de milioane de utilizatori TikTok ai țării, în cei patru ani de după, mulți au găsit alte alternative potrivite.

„Interdicția Tiktok a condus la crearea unei oportunități de miliarde de dolari... O bază de 200 de milioane de utilizatori avea nevoie de o alternativă”, a spus Pahwa, adăugând că, în cele din urmă, companiile americane de tehnologie au fost cele care au profitat de oportunitatea ivită la acel moment.

Viață fără TikTok

Interdicția nu a fost lipsită de bătăi de cap. TikTokerii indieni au fost nevoiți să se confrunte cu confuzia și chiar cu efortul chinuitor din zilele și lunile care au urmat.

Până în 2020, TikTok devenise extrem de popular în rândul indienilor care căutau o „evadare” față de situația creată de restricțiile legate de Covid.

„Toată lumea din India vrea să fie o vedetă Bollywood, iar TikTok a făcut acest vis posibil făcându-i pe oameni, inclusiv pe cei din orașele mici, vedete peste noapte”, a spus Saptarshi Ray, șeful de produs la Viralo, o platformă de marketing influencer din Bangalore.

Dar nu a durat mult până când au apărut alte căi pentru creativitatea și întreprinderile lor comerciale.

A urmat o luptă feroce între giganții americani din tehnologie și startup-urile autohtone pentru a umple golul.

În decurs de o săptămână de la interdicție, Instagram, deținut de Meta, a profitat de moment prin lansarea secțiunii „Reels”, în India. Google a introdus propria sa ofertă de videoclipuri scurte, „YouTube Shorts”.

Au apărut și alternative băștinașe, cum ar fi MX Taka Tak și Moj, care au înregistrat o creștere a popularității și o infuzie de finanțare.

Din păcate, startup-uri locale au dispărut rapide, incapabile să țină pasul cu platformele americane care dispuneau de resurse mult mai mari.

Potrivit lui Saptarshi Ray, creatorii de conținut indieni au mutat rapid tot conținutul vechi pe care l-au filmat pentru TikTok pe Instagram Reels și YouTube Shorts.

„Unii influenceri încărcau chiar și șapte Reels pe zi și atrăgeau între patru și până la cinci milioane de abonați pe an”, a spus el.

Dar nu toată lumea a reușit să-și construiască un număr semnificativ de urmăritori pe aceste platforme.

Pericolele de securitate ridicate de TikTok sunt pur teoretice

Oficialii și politicienii americani și-au exprimat îngrijorarea că guvernul chinez ar putea obliga ByteDance, compania care deține TikTok, să predea datele colectate de la utilizatorii americani.

Totuși, experții în securitate cibernetică susțin că preocupările de securitate națională din jurul TikTok rămân în mare parte ipotetice. Experții indieni au confirmat și ei că eliminarea TikTok nu a dus la un spațiu online mai sigur.

„Nu sunt atât de sigur că eliminarea TikTok aduce o îmbunătățire în peisajul amenințărilor de securitate cibernetică”, a declarat Vivan Sharan, partener la firma de consultanță în politici tehnologice Koan Advisory Group din Delhi.

Potrivit lui, principalul mod prin care utilizatorii se pot proteja este adoptarea unui comportament precaut în ceea ce privește utilizarea aplicațiilor și internetului.

Parlamentarii americani se tem, de asemenea, că aplicația ar putea servi drept instrument de propagandă pentru Beijing, folosind TikTok pentru dezinformare sau influențare a americanilor.

În India, însă, eliminarea TikTok nu i-a izolat pe indieni de dezinformare.

„În ceea ce privește conținutul și mediul de dezinformare, este clar că ne confruntăm cu probleme serioase (...) cu sau fără TikTok”, a spus Sharan.

Deși îngrijorările sunt justificate, Vivan Sharam afirmă că nu există nicio garanție că eliminarea TikTok va reduce riscurile privind dezinformarea în mediul online.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri