Eșecul gigantului bancar Credit Suisse a provocat unde de șoc pe piețele financiare și pare să fi dat o lovitură grea reputației de țară stabilă pe care Elveția o avea. Analiștii nu se feresc de cuvinte și spun că investitorii vor privi acum Elveția ca pe ”o țară bananieră în lumea finanțelor”.

UBS, cea mai mare bancă din Elveția, a cumpărat weekendul trecut Credit Suisse, rivalul său autohton, pentru 3 miliarde de franci elvețieni (3,2 miliarde de dolari), un preț sub cotația reală a băncii recunoscută pentru administrarea averilor unor clienți foarte bogați. Tranzacția a fost sprijinită de guvernul elvețian, care nu își dorea ca gigantul Credit Suisse să ajungă într-o imposibilitate de plată și apoi la faliment.

Autoritățile și autoritățile de reglementare elvețiene au ajutat la reglementarea acordului, care a venit pe fondul temerilor de contagiune a sistemului bancar global, după ce două bănci mai mici din SUA au fost recent închise de autoritățile americane.

Acordul de salvare înseamnă că Elveția, o țară a cărei economie este puternic dependentă de industria financiar-bancară, este va avea în curând un singur gigant financiar rezultat al fuziuni dintre UBS și Credit Suisse

Citiți și Florin Ilie, ING: Băncile românești nu au probleme. Avem suficient cash la dispoziție

”Reputația Elveției ca mare centru financiar este distrusă. Țara va fi acum privită precum o republică bananieră în lumea finanțelor”, a declarat declarat Octavio Marenzi, CEO al Opimas, o companie americană de consultanță financiară în domeniul piețelor de capital, citat de CNBC.

„Circul de la Credit Suisse va avea ramificații serioase pentru alte instituții financiare elvețiene. Reputația Elveției ca țară cu un management financiar prudent, cu reglementări solide și chiar cu o politică de investiții plictisitoare, a fost acum spulberată”, a mai adăugat Marenzi.

Acțiunile UBS creșteau marți cu aproape 4%, continuându-și evoluția pozitivă din precedenta ședință bursieră. Între timp, Credit Suisse scădea cu 0,6%, după ce a încheiat sesiunea de luni cu o pierdere uriașă, de 55%.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri