Banca Nationala a Romaniei (BNR) a majorat de la trei la cinci numarul de emisiuni de tiluri de stat pe care o banca le poate utiliza drept garantii in cadrul unei operatiuni de piata monetara, astfel ca sumele atrase de banci ar putea creste la urmatoarele licitatii repo.
BNR a modificat luni regulamentul operatiunilor de piata monetara, iar masura a intra in vigoare marti, potrivit unei instiintari transmise de BNR bancilor. Pana in prezent, o banca putea aduce in garantie la o licitatie repo titluri de stat din cel mult trei emisiuni diferite, scrie Mediafax.

"Aceasta decizie ar trebui sa duca la o majorare a sumelor atrase in cadrul operatiunilor regulate de injectii de lichiditate (repo, n.r), insa pe termen scurt ar putea fi neutra pentru piata, pentru ca deficitele de lichiditate care nu puteau fi satisfacute in trecut prin operatiunile respective erau probabil satisfacute la facilitatea de credit. Impactul pe termen mediu ar putea fi pozitiv pentu ratele de dobanda", considera Vlad Muscalu, senior economist la ING Bank.

Banca centrala acorda bancilor imprumuturi in lei prin operatiuni repo si credite pe termen scurt (Lombard).

De la mijlocul lunii octombrie a anului trecut, BNR a organizat saptamanal cate o licitatie repo, iar cea mai mare suma a fost acordata luni, cand 8 banci comerciale au atras 8,077 miliarde lei ( 1,8 miliarde euro), pentru o saptamana, printr-o licitatie repo, oferind astfel cea mai mare suma de dupa luna februarie 2010.

In majoritatea licitatiilor realizate din februarie pana la jumatatea lunii mai, participau trei-patru jucatori si sumele impumutate erau de 5-6 miliarde de lei, insa cererea s-a majorat considerabil pentru ca lichiditatea din piata s-a redus.

La imprumuturile prin operatiuni Lombard, bancile au apelat doar in aprilie, pentru prima data in acest an, cand au atras credite pe termen scurt in suma de 14,5 miliarde lei (3,3 miliarde euro).

Institutiile de credit nu au mai realizat imprumuturi atat de ridicate din decembrie 2009, cand au atras 24,014 miliarde lei.

Dobanzile la facilitatile permanente sunt stabilite intr-un coridor simetric de 4 puncte procentuale fata de rata dobanzii de politica monetara, ceea ce inseamna pentru luna aprilie o rata de 9,25% pe an la credite si de 1,25% pe an la depozite.

La imprumuturile repo, BNR ofera lichiditate bancilor comerciale si preia in schimb titluri de stat, la nivelul dobanzii de politica monetara, de 5,25% pe an.


Sursa foto: freedigitalphotos.net

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri