BNR a imprumutat o banca, prin repo, cu 7 mil. lei

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a imprumutat o banca, luni, cu 7 milioane de lei, la dobanda de politica monetara, de 4,5%, desi in piata randamentele au coborat spre 2%.

Prin licitatiile repo, BNR ofera lichiditate bancilor comerciale si preia in schimb titluri de stat, la dobanda de politica monetara. Banii sunt imprumutati, de regula, pentru o saptamana, noteaza Mediafax.

Potrivit unui dealer, BNR cere bancilor sa testeze facilitatile permanente si avand in vedere suma nesemnificativa ar putea fi o banca care nu a folosit de ceva timp facilitatea. Rata dobanzii pentru facilitatea de depozit este de 1,5% pe an.

Dobanzile pentru plasamentele pe termen de o saptamana se plasau la 2,08 - 2,58% pe piata monetara interbancara.

Bancile nu au participat saptamana trecuta la licitatia organizata saptamanal de Banca Nationala a Romaniei (BNR), din cauza surplusului de lichiditate din sistemul bancar, spun dealerii.

Incepand cu luna martie, BNR nu a mai limitat imprumuturile acordate bancilor comerciale prin licitatiile repo.

Banca centrala a limitat sumele imprumutate prin licitatiile repo in perioada octombrie 2012 - februarie 2013. Reluarea plafonarii a venit intr-un moment in care cursul urcase pe piata interbancara peste 4,59 lei/euro si se indrepta spre maximele istorice. Sumele imprumutate de BNR in cadrul licitatiilor repo au variat in perioda octombrie - februarie intre 4 miliarde lei si 11 miliarde lei.

In acelasi timp, sumele solicitate de banci in cadrul licitatiilor repo au fost cuprinse intre 12,73 miliarde lei si un record de 38,49 miliarde lei. Volumele ridicate solicitate de banci nu au reflectat fidel nevoia de lichiditate a acestora, din cauza ca la licitatiile plafonate sumele sunt acordate pro-rata, in functie de un indice rezultat in urma impartirii umelor subscrise si a valorii prezentate de banca centrala. Astfel, atunci cand BNR anunta un plafon bancile liciteaza valori mai ridicate pentru a se asigura ca primesc cat mai mult din suma vizata.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri