Prin licitatiile repo BNR ofera lichiditate bancilor comerciale si preia in schimb titluri de stat, la dobanda de politica monetara, de 5,25% pe an. Banii sunt imprumutati pentru o saptamana, potrivit Mediafax.

Diminuarea sumei disponibile in cadrul licitatiei repo nu a afectat cursul de schimb si nici dobanzile.

Plafonul a fost majorat lunea trecuta pentru a treia saptamana consecutiv si a ajuns la 11 miliarde lei. Suma de lunea trecuta a fost imprumutata de 16 banci. Atunci, sumele licitate de banci au cumulat 32,92 miliarde lei, fiind sub recordul atins in prima licitatie repo din luna februarie, de 38,496 miliarde lei.

Cand suma de la licitatia repo este limitata, banii sunt acordati pro-rata, in functie de un indice rezultat in urma impartirii sumelor subscrise si a valorii prezentate de banca centrala. Astfel, atunci cand BNR anunta un plafon, bancile liciteaza valori mai ridicate pentru a se asigura ca primesc cat mai mult din sumele vizate.

Citeste si:

Aceasta este a 20-a saptamana consecutiva in care banca centrala limiteaza imprumuturile acordate prin licitatia repo.

La finele lunii ianuarie, banca centrala a ridicat la 9 miliarde lei suma pusa la dispozitie pentru operatiunile repo, dupa ce in perioada 8 octombrie - 21 ianuarie sumele au fost cuprinse intre 4 miliarde lei si 6 miliarde lei.

Majorarea sumei disponibile pentru licitatiile repo a venit dupa ce BNR a anuntat la inceputul anului intoarcerea la o gestionare "adecvata" a lichiditatii.

Dobanzile practicate luni de bancile comerciale pentru plasamentele pe termen de o saptamana au ramas la 4,97% - 5,47% pe an.