Banca Nationala a Romaniei (BNR) a majorat la 10 miliarde lei suma cu care imprumuta bancile prin operatiunea repo, de la plafonul de 9 miliarde lei stabilit saptamana trecuta, informeaza Mediafax.

Prin licitatiile repo BNR ofera lichiditate bancilor comerciale si preia in schimb titluri de stat, la dobanda de politica monetara, de 5,25% pe an. Banii sunt imprumutati pentru o saptamana.

Saptamana trecuta un numar de 13 banci au imprumutat 8,989 miliarde lei (2,049 miliarde euro) de la banca centrala.

Cand suma de la licitatia repo este limitata, banii sunt acordati pro-rata, in functie de un indice rezultat in urma impartirii sumelor subscrise si a valorii prezentate de banca centrala. Astfel, atunci cand BNR anunta un plafon, bancile liciteaza valori mai ridicate pentru a se asigura ca primesc cat mai mult din sumele vizate.

La finele lunii ianuarie, banca centrala a ridicat la 9 miliarde lei suma pusa la dispozitie pentru operatiunile repo, dupa ce in perioada 8 octombrie - 21 ianuarie sumele au fost cuprinse intre 4 miliarde lei si 6 miliarde lei.

Majorarea sumei disponibile pentru licitatiile repo a venit dupa ce BNR a anuntat la inceputul anului intoarcerea la o gestionare "adecvata" a lichiditatii.

Aceasta este a 21-a saptamana consecutiva in care banca centrala limiteaza imprumuturile acordate prin licitatia repo.

BNR a reluat pe 8 octombrie limitarea sumelor imprumutate prin licitatiile repo, intr-un moment in care cursul a urcat pe piata interbancara peste 4,59 lei/euro si se indrepta spre maximele istorice. Din luna septembrie si pana pe 8 octombrie BNR a imprumutat bancile cu toate sumele solicitate. Sumele imprumutate de BNR in cadrul licitatiilor repo saptamanale au variat intre 4 miliarde lei si 11 miliarde lei, de la reluarea plafonarii.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat in luna octombrie ca limitarea licitatiilor repo derulate de banca centrala este o metoda mai rapida si mai eficace de actiune decat modificarea dobanzii de politica monetara, cu un impact mai important asupra cursului de schimb.

Dobanzile practicate luni de bancile comerciale pentru plasamentele pe termen de o saptamana se plasau la 5,24 - 5,74% pe an.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
BNR lanseaza in circuitul numismatic o moneda din argint de 10 lei