Expunerea bancilor straine este in scadere. Austriecii, grecii si francezii au retras cei mai multi bani

Bancile straine si-au redus expunerea pe Romania cu 6,15 miliarde dolari anul trecut, pana la un nivel de 107 miliarde dolari, se arata intr-un raport publicat de Banca Reglementelor Internationale (BRI).

Totodata, expunerea bancilor europene asupra Romaniei s-a diminuat cu 6,25 miliarde dolari in 2011, la 102,55 miliarde dolari.

Bancile austriece, care inregistreaza si cea mai mare expunere, de 37 miliarde dolari, au retras cei mai multi bani de pe plan local anul trecut, 3 miliarde dolari.

In Romania activeaza sase institutii de credit cu actionariat austriac, printre care BCR, Raiffeisen Bank, UniCredit Tiriac Bank, Volksbank, Porsche Bank si Raiffeisen Banca pentru Locuinte.

Bancile elene si-au redus expunerea pe Romania cu 2,3 miliarde dolari, de la un nivel de 21,1 miliarde dolari la finele anului 2010 la 18,8 miliarde dolari.

Bancile-mama ale subsidiarelor locale se confrunta cu mai multe probleme din cauza crizei acute prin care trece Grecia. Statul elen a injectat de curand 18 miliarde euro in capitalul celor mai mari patru banci grecesti, prezente si in Romania.

Alpha Bank, Bancpost, Banca Romaneasca, Piraeus Bank, Emporiki Bank (controlata de grupul francez Credit Agricole) si ATE Bank sunt bancile grecesti care isi desfasoara activitatea pe plan local.

Podiumul este completat de institutiile de credit franceze, care desi detin cea de-a treia expunere pe Romania, de 17,4 miliarde dolari, au retras 1,2 miliarde dolari din tara.

BRD-Societe Generale si Blom Bank France sunt bancile franceze prezente in Romania.

La polul opus se afla bancile din Turcia si Olanda, care si-au majorat expunerea pe Romania cu 373 milioane dolari, respectiv 200 milioane dolari.

Olanda detine cea de-a cincea mare expunere pe plan local, de 7,2 miliarde dolari, in timp ce pe locul al patrulea se afla bancile din Italia, cu 13,6 miliarde dolari.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri