12 Iunie 2012

Finantele au imprumutat jumatate din cat si-au propus, dar la un randament in urcare



Ministerul Finantelor Publice (MFP) a vandut luni certificate de trezorerie in valoare de 506,8 milioane lei, jumatate din cat si-a propus, la un randament mediu de 5,29% pe an, in crestere fata de cel platit in luna mai pentru titluri cu aceeasi scadenta, de 5,02% pe an.

Ofertele bancilor au insumat 2,021 miliarde lei, dublu fata de valoarea programata, de 1 miliard de lei. Randamentul maxim acceptat a fost de 5,30% pe an, scrie Mediafax.

Unii dealeri estimau ca Finantele vor atrage o suma mai redusa decat cea programata si vor accepta un randament in crestere usoara.

Acestia se bazau pe faptul ca pe piata randamentele certificatelor de trezorerie au urcat la 5,07% si 5,53% pe an, iar la licitatia de obligatiuni organizata joi a fost atrasa doar jumatate din suma programata si a fost acceptat un randament in crestere usoara.

Ministerul Finantelor vrea sa imprumute in luna iunie 3,5 miliarde lei prin vanzare de titluri de stat pe piata interna, valoare apropiata de suma imprumutata in luna mai, de 3,54 miliarde lei.

La urmatoarea licitatie, programata pentru joi, Trezoreria va scoate la vanzare obligatiuni pe doi ani, prin care vrea sa atraga 600 milioane lei.

Finantele au imprumutat de la inceputul anului 35,4 miliarde lei pe piata locala. La aceasta suma se adauga 2,25 miliarde dolari, finantare atrasa prin emisiuni de titluri pe piata SUA.

Randamentele au scazut treptat de la inceputul anului pana in aprilie, pe fondul reducerii ratei dobanzii de politica monetara de catre BNR. Acest trend s-a oprit insa in luna mai, cand BNR a decis sa intrerupa ciclul de reducere a ratei de politica monetara din cauza schimbarilor politice din Romania, care s-au suprapus pe intensificarea temerilor investitorilor cu privire la viitorul zonei euro.

Din a doua jumatate a lunii mai randamentele cerute de banci au inceput sa creasca usor. In cazul certificatelor de trezorerie, nivelul minimul acceptat a fost de 5,02% pe an si a fost atins in doua licitatii organizate la inceputul lunii aprilie si, respectiv, la inceputul lunii mai.



Citeste si