Potrivit dealerilor, randamentul din piata secundara era de 5,85%, ceea ce ar fi insemnat o crestere substantiala, de la 5,29%, inregistrat la precedenta operatiune pentru astfel de titluri, scrie Mediafax.

Ofertele bancilor au insumat un miliard de lei, iar valoarea programata a fost de 800 milioane de lei.

La operatiunea de pe 11 iunie, Trezoreria a imprumutat 506,8 milioane lei, jumatate din cat si-a propus, la un randament mediu de 5,29% pe an.

Cel mai redus randament mediu platit la imprumuturile in lei din piata interna a fost de 5,02%, la inceputul lunii mai.

Randamentele au scazut treptat de la inceputul anului pana in aprilie, pe fondul reducerii ratei dobanzii de politica monetara de catre BNR.
Acest trend s-a oprit insa in luna mai, cand BNR a decis sa intrerupa ciclul de reducere a ratei de politica monetara din cauza schimbarilor politice din Romania, care s-au suprapus pe intensificarea temerilor investitorilor cu privire la viitorul zonei euro.

Citeste si:

Finantele si-au programat pentru luna iunie sa atraga 3,5 miliarde lei prin vanzare de titluri de stat pe piata interna, valoare apropiata de suma imprumutata in luna mai, de 3,54 miliarde lei.

La urmatoarea licitatie, programata pentru joi, Trezoreria va scoate la vanzare obligatiuni la patru ani, de 400 milioane lei.

Finantele au imprumutat de la inceputul anului 35,86 miliarde lei pe piata locala. La aceasta suma se adauga 2,25 miliarde dolari, finantare atrasa prin emisiuni de titluri pe piata SUA.