De la mariaj la divort! EFG Eurobank cere compensatii de la Alpha Bank pentru nerealizarea fuziunii

EFG Eurobank a initiat proceduri de arbitraj pentru a obtine compensatii de la Alpha Bank, ca urmare a deciziei actionarilor Alpha Bank de a renunta la fuziunea celor doua institutii de credit, convenita anul trecut.

"In pofida dorintei Alpha Bank pentru o incetare amiabila a procedurii de fuziune, EFG Eurobank a recurs la arbitraj solicitand compensatii pentru neconsumarea tranzactiei. Alpha Bank respinge afirmatiile EFG privind neindeplinirea obligatiilor de a consuma tranzactia", se arata intr-un comunicat transmis luni de Alpha Bank bursei din Atena, scrie Mediafax.

Actionarii Alpha Bank au decis in luna mai sa renunte la fuziunea cu EFG Eurobank dupa ce restructurarea datoriei Greciei a cauzat pierderi ambelor institutii de credit, dar mai ales EFG.

EFG Eurobank detine in Romania Bancpost, iar Alpha Bank desfasoara operatiuni sub brand propriu.

Alpha Bank si EFG au vrut anul trecut sa formeze cea mai mare banca elena printr-un schimb de actiuni. Scopul fuziunii era de a rezista mai bine crizei financiare, care a condus la cresterea portofoliilor de credite neperformante si la declinul depozitelor.

Acordul de fuziune a cazut insa dupa ce a devenit clar ca restructurarea datoriei statului elen, prin care au fost sterese obligatii de circa 100 de miliarde de euro, urma sa afecteze grav cele doua banci, dar mult mai puternic EFG, institutie de credit cu o expunere mai mare pe obligatiuni ale guvernului.

Boardul Alpha Bank a cerut in luna martie actionarilor sa anuleze fuziunea cu EFG, aprobata de actionarii celor doua banci in luna noiembrie. In luna ianuarie, dupa ce conducerea Alpha Bank a facut cunoscuta intentia organizarii unei noi consultari a actionarilor pe tema fuziunii, EFG a afirmat ca aceasta a fost deja aprobata de actionari fiind conditionata in continuare doar de acordul autoritatilor.

Alpha Bank a raportat o pierdere de 3,81 miliarde de euro pentru anul trecut, din cauza implicarii in restructurarea datoriei Greciei si a cresterii provizioanelor, in timp ce EFG a avut un rezultat negativ de 5,5 miliarde de euro.

In primul trimestru din 2012, grupul Alpha Bank a inregistrat pierderi de 107,8 milioane de euro, iar EFG de 236 milioane de euro.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri