BCE estimeaza ca bancile grecesti ar pierde 15,5 miliarde euro in cazul unui scenariu negativ

Cele patru mari banci grecesti - National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank si Eurobank - ar pierde 15,5 miliarde euro din capitalul lor pana in 2020, sau noua puncte procentuale din capitalul lor, in situatia unui scenariu economic negativ, arata rezultatele unor teste de stres publicate sambata de Banca Centrala Europeana (BCE), informeaza Reuters, conform Agerpres.

Potrivit estimarilor BCE, in cazul Alpha Bank cuantumul capitalului de nivel 1, Common Equity Tier 1 (CET1), considerat a avea cel mai inalt nivel de calitate, ar scadea cu 8,56 puncte procentuale pana la 9,69% in cazul unui scenariu economic negativ. In conformitate cu acelasi scenariu, cuantumul capitalului de nivel 1 ar scadea cu 8,68 puncte procentuale pana la 6,75% in cazul Eurobank, cu 9,56 puncte procentuale pana la 6,92% in cazul National Bank of Greece si cu 8,95 puncte procentuale pana la 5,90% pentru Piraeus.

In pofida pierderilor, evaluarile BCE arata ca toate cele patru mari banci grecesti ar supravietui unui scenariu economic negativ, care include o noua recesiune si un colaps al pretului proprietatilor imobiliare, in conditiile in care ar mentine un cuantum al capitalului de nivel 1 superior nivelului minim legal de 4,5%.

Bancile europene urmeaza sa fie supuse unei noi runde de teste de stres pana la finele acestui an insa in cazul bancilor grecesti, Banca Centrala Europeana a decis sa grabeasca acest exercitiu avand in vedere ca Grecia urmeaza sa incheie in luna august cel de al treilea acord de asistenta convenit cu creditorii internationali. In conditiile in acordul de 86 miliarde de euro au mai ramas bani destinati recapitalizarii bancilor grecesti, oficialii au sustinut ca este nevoie ca testele de stres sa fie derulate mai rapid pentru ca daca vor fi descoperite eventuale deficiente Grecia sa poata finaliza recapitalizarile inainte de expirarea acordului cu creditorii, in luna august.

Cele patru mari banci grecesti - National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank si Eurobank - sunt prezente si pe piata din Romania.

Citeste si:
Banking in stil american: Hans Klemm, prezent "botezul" First Bank
First Bank, noul brand sub...

Sursa foto: Shutterstock / bluebay

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri