Banca Centrală Europeană (BCE) a anunțat că timp de doi ani va lucra la finalizarea regulamentelor în ceea ce privește lansarea unui euro digital. Un lucru mai puțin cunoscut de români este că și Banca Națională a României se află în perioada de testare a unui leu digital, însă, conform lui Csaba Balint, membru în consiliul de administrație al BNR, noua monedă digitală se află încă la nivel de proiect. Mai mult de atât, reprezentantul BNR subliniază faptul că România este o țară care depinde de cash și că nu se pune problema dispariției numerarului.

România se află pe locul al doilea în UE în privința încasării salariului „în plic”: 24% dintre angajații români primesc banii exclusiv în numerar, potrivit Băncii Mondiale. Acest lucru duce la o creștere a plății la negru în România, unde țara noastră este, de asemenea, campioană. Cu toate că există beneficii considerabile legate de plățile electronice, Csaba Balint spune că România nu este încă pregătită pentru a renunța la cash.

„Cred că în cazul României încă avem nevoie de cash, iar acesta va rămâne: este vorba despre încredere și obiceiuri. Foarte mulți români primesc încă salariul și pensia cash, în plic. Nu văd niciun sens să schimbăm radical acest lucru. În ceea ce privește propunerea Guvernului legată de limitarea plăților în numerar, într-adevăr, acolo este o altă intenție, fiind legată de limitarea evaziunii fiscale”, a declarat Csaba Balint.

Csaba Balint a participat la conferința Future Banking Summit 2023.

Una dintre cele mai disputate modificări fiscale este aceea care limitează plățile cash către comercianți. Aceasta a stârnit românii, dar și unele partide politice, care se tem că acest lucru se află la un pas de dispariția cash-ului. Această teamă pare să fie bine ancorată în comportamentul „național” legat de bani: românii aveau peste 65 de miliarde de lei cash la finalul lui iunie al acestui an, cu 12% mai mult decât aveam la finalul verii trecute, potrivit BNR.

Leul digital este încă „în laborator”

Un lucru care a amplificat teama românilor că nu se vor mai putea folosi de banii cash în viitor este datorat și de o „reinterpretare” greșită a unei informații provenite de la Comisia Europeană. Știrea (N. red: falsă) spunea că reprezentanții Comisiei Europene vor să schimbe banii cash în euro digital. Adevărul este că instituția europeană nu a declarat nicăieri că se interzice plata cash în favoarea unei posibile monede euro digitale. Mai mult de atât, UE promite că mereu va exista opțiunea cash.

În momentul de față, Consiliul Băncii Centrale Europene (BCE) a decis să treacă la următoarea etapă a proiectului euro digital: așa numita ”faza de pregătire”. Mai exact, UE a pus azi pe masă planul pentru noua monedă digitală, timp de 2 ani va lucra la finalizarea regulamentelor, iar apoi va fi luată o decizie finală cu privire la o lansare a noului euro digital.

Anul trecut Banca Națională a României a anunțat că a început un program pilot pentru testarea unui leu digital. Conform reprezentantului BNR, este încă o cale lungă până la implementare acestuia. Se verifică acum conceptele referitoare la aspecte tehnice, de securitate și juridice, precum și a implicațiilor de politică referitoare la potențială emitere a leului digital.

BNR are o abordare prudentă în ceea ce privește adoptarea unei monede digitale. Noi ne focusăm mai mult la înțelegerea noii tehnologii. Am înființat un birou care analizează acest lucru. Lumea se schimbă este important să știm ce se întâmplă și care sunt avantajele și dezavantajele acestei monede digitale”, adaugă Csaba Balint.

Ce ar putea face oamenii cu un euro digital?

Un lucru important de menționat este că lansarea fazei de pregătire a acestei monede nu reprezintă o decizie privind emiterea unui euro digital. Această decizie va fi luată în considerare de Consiliul BCE numai după ce procesul legislativ al Uniunii Europene va fi finalizat.

Întrebarea evidentă pe care și-o pun europenii este modul în care locuitorii din zona euro se vor putea folosi de un euro digital. Conform BCE, utilizatorii ar putea accesa serviciile în euro digital prin intermediul unei aplicații instalată pe propriul dispozitiv electronic (în general, un smartphone) și a interfaței online a prestatorului de servicii de plată sau prin intermediul unei aplicații în euro digital furnizate de Eurosistem.

Persoanele care nu au acces la un cont bancar sau la dispozitive digitale ar putea, de asemenea, să plătească cu euro digital, de exemplu prin utilizarea unui card furnizat de un organism public, cum ar fi un oficiu poștal. Utilizatorii ar putea, de asemenea, să schimbe euro digital în numerar sau viceversa la bancomate.

Eurosistemul are în vedere un euro digital care ar fi gratuit pentru utilizarea de bază a persoanelor fizice. Un model de compensare între intermediari și comercianți ar asigura existența unor stimulente pentru ca intermediarii să distribuie euro digital, așa cum se întâmplă în cazul altor instrumente de plată electronică, precum și a unor garanții adecvate împotriva comisioanelor de servicii excesive pentru comercianți. Eurosistemul și-ar suporta propriile costuri, inclusiv cele legate de gestionarea sistemului și de procesarea decontării.

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luminița Mîndrilă
 Luminița Mîndrilă a lucrat anterior la Hotnews.ro și Aleph News, iar în prezent acoperă domeniul finanțe-bănci în cadrul Wall-Street.ro.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri