Banca Centrală Europeană nu va ezita să acţioneze dacă oficialii vor vedea o creştere simultană a salariilor şi a marjelor de profit ale companiilor, a afirmat preşedintele BCE, Christine Lagarde, într-un interviu acordat publicaţiei franceze La Provence, transmite Bloomberg, preluat de Agerpres.

Autorităţile "încă au treabă de făcut" pentru a readuce inflaţia sub control, a subliniat şeful BCE.

Oficialii vor să ştie dacă firmele vor accepta o reducere a marjei de profit pentru a compensa angajaţii sau "dacă ne vom confrunta cu o creştere dublă: a marjelor şi a salariilor. O creştere simultană a ambelor va alimenta riscurile inflaţioniste şi vom lua măsuri în perspectiva unor astfel de riscuri", a declarat preşedintele Băncii Centrale Europene.

Declaraţiile preced reuniunea de politică monetară a BCE din 27 iulie, când analiştii se aşteaptă la majorarea dobânzii.

Preşedintele Bundesbank, Joachim Nagel, a susţinut în trecut majorarea dobânzilor, dar joi şi-a schimbat atitudinea, declarând că "nivelul exact al dobânzilor va fi decis pe baza datelor".

În schimb, guvernatorul Băncii Centrale a Italiei, Ignazio Visco, le-a cerut colegilor de la BCE să acţioneze prudent, spunând că nu înţelege preferinţa "de a depăşi nivelul, fiind mai puţin restrictivi", şi că BCE ar trebui să aibă "o atitudine simetrică".

BCE a majorat costul creditului la fiecare reuniune de politică monetară din ultimul an, astfel că dobânda la depozite a urcat din teritoriul negativ până la 3,5%, şi a promis că vor urma şi alte majorări în încercarea de a opri avansul inflaţiei.

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri