Christine Lagarde, preşedintele Băncii Centrale Europene, susține că inflația în zona euro este alimentată, în principal, de comportamentul companiilor, care fac tot posibilul pentru a-și menține sau chiar a-și crește marja de profit.

Inflaţia în zona euro este mult prea mare şi se pare că va rămâne aşa pentru o perioadă lungă de timp”, a spus Christine Lagarde (discursul integral, AICI). Șefa BCE a afirmat că dobânda cheie va continua să crească cât timp acest trend nu se va schimba și a identificat drept principală cauză a șocului inflaționist faptul că firmele au transferat costurile pe seama consumatorilor.

Profiturile au contribuit la două treimi din inflația din zona euro

”Intensitatea acestei reacții a fost șocantă. În trecut, companiile tindeau să absoarbă creșterile costurilor în marjele de profit”, a declarat Lagarde. ”Dar condițiile din ultimul an au dat peste cap această regularitate”.

Șefa Băncii Centrale Europene spune că, date fiind condițiile speciale din 2022, consumatorii nu au putut evaluat corect dacă scumpirile sunt cauzate de creșterea costurilor sau de creșterea profiturilor. De asemenea, companiile au avut un spațiu mult mai mare de manevră pentru a testa reacția consumatorilor la prețuri mai mari.

Profiturile au contribuit la circa două treimi din inflația din zona euro, a afirmat Lagarde, în vreme ce în ultimele două decenii contribuția lor a fost în medie de o treime. ”Acest lucru a dus la șocuri care au alimentat inflația mult mai rapid și mai puternic decât în trecut”.

Salariile vor reveni la puterea de cumpărare dinaintea pandemiei abia la finalul anului 2025

Șefa BCE susține că această fază s-a încheiat, odată cu normalizarea prețurilor energiei. Urmează o fază în care salariile vor crește pentru a se alinia la inflație. Calculele experților băncii arată că la finalul lui 2025, salariile ar putea să revină la puterea de cumpărare dinaintea pandemiei, cel puțin în zona euro.

Dar, spune Lagarde, pentru ca acest lucru să se întâmple trebuie ca firmele să absoarbă creșterea costurilor cu forța de muncă, nu să o transfere consumatorilor, așa cum s-a întâmplat până în acum.

Analizele BCE arată că, în cazul în care companiile vor continua să țină cu dinții de marjele de profit, rata inflației va continua să crească. ”De exemplu, dacă firmele ar recupera 25% din marja de profit pierdută conform proiecțiilor noastre, inflația în 2025 va fi la aproape 3%”, a spus Lagarde – ținta BCE fiind de 2%.

Și FMI acuză goana companiilor după profituri

Concluzia președintelui Băncii Centrale Europene a fost că dobânda de referință va continua să crească atâta timp cât nu se va vedea o schimbare clară – și nu va scădea prea curând. ”Trebuie să spunem foarte clar că vom rămâne la acest nivel atâta timp cât va fi necesar”, a afirmat Lagarde.

Aproape în același timp, experții FMI au publicat o analiză care ajunge la o concluzie similară: actuala inflație a fost cauzată, în principal, de goana companiilor după profit. Din 2021, profiturile companiilor au început să fie un motor tot mai important al inflației, la ora actuală ajungând să reprezinte aproape 50% din creșterea prețurilor, estimează specialiștii Fondului, care spun totuși că nu este vorba de ”greedflation”.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri