China a anulat o vizită pe care urma să o efectueze în această ţară săptămâna viitoare şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a anunţat marţi o purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene, instituţie care, pe de altă parte, şi-a manifestat preocuparea faţă de decizia Chinei de a impune restricţii asupra exporturilor sale de galiu şi germaniu, două metale rare utilizate pentru fabricarea de semiconductori şi alte echipamente electronice, relatează Reuters, conform Agerpres.

"Din nefericire, am fost informaţii de către omologii noştri chinezi că datele preconizate pentru săptămâna viitoare nu mai sunt posibile şi trebuie acum să căutăm alternative", a declarat purtătoarea de cuvânt Nabila Massrali. Conform acesteia, Beijingul nu a oferit nicio explicaţie pentru decizia de a anula vizita lui Borrell în China, ţară pe care Comisia Europeană şi unii politicieni europeni, precum şefa diplomaţiei germane Annalena Baerbock, au descris-o drept "concurent şi rival sistemic" al UE.

Ministerul de Externe chinez nu a comentat deocamdată anularea acestei vizite, care urma să se desfăşoare pe 10 iulie şi avea pe agendă "chestiuni strategice", inclusiv drepturile omului şi războiul ruso-ucrainean. Josep Borrell a mai avut o vizită anulată în China, în aprilie, atunci pentru că fusese testat pozitiv la COVID-19.

Tot marţi, Comisia Europeană şi-a exprimat preocuparea faţă de decizia Beijingului de a impune restricţii asupra exporturilor chineze de galiu şi germaniu, metale esenţiale pentru producţia de semiconductori, autoturisme electrice şi pentru alte industrii high-tech. Aceste două metale reprezintă materii prime "strategice" pentru tranziţia verde şi digitală a UE, a sesizat Comisia Europeană, care a precizat că va face o analiză de impact asupra măsurilor impuse de China.

Aceste restricţii vin în contextul altor restricţii impuse de SUA asupra exporturilor de tehnologie de vârf către China şi presiunilor exercitate de Washington către alte state, inclusiv cele europene, de a se alătura acestor măsuri.

Potrivit Beijingului, restricţiile pe care le va aplica de la 1 august exporturilor de galiu şi germaniu au ca scop protejarea securităţii naţionale a Chinei, explicaţie dezaprobată de Bruxelles. "Comisia (Europeană) este preocupată de faptul că aceste restricţii la export nu au legătură cu nevoia protejării păcii şi stabilităţii globale şi nici cu implementarea de către China a obligaţiilor privind neproliferarea ce decurg din tratatele internaţionale", a declarat purtătoarea de cuvânt citată.

Germania: Restricțiile pe exporturile de metale rare, catalizatorul unei situații „problematice”

"Într-adevăr, China începe acum să acţioneze serios în privinţa a două materiale. Dacă aceasta se va întâmpla de asemenea cu litiul sau cu altceva asemănător, atunci vom avea o problemă cu totul diferită", a declarat ministrul german al economiei la un eveniment organizat la Berlin de sindicatul industriei miniere, chimice şi energetice, transmite Reuters.

China a anunţat luni că de la 1 august impune restricţii asupra exporturilor sale de galiu şi germaniu, metale esenţiale pentru producţia de semiconductori, autoturisme electrice şi pentru alte industrii high-tech, decizie care se înscrie în războiul economic tot mai intens între Beijing şi Washington asupra accesului la preţioasele cipuri.

În octombrie anul trecut, SUA au introdus restricţii la export pentru echipamentele de fabricare a cipurilor realizate de firme americane precum Lam Research şi Applied Materials şi destinate Chinei şi, de asemenea, a făcut presiuni asupra altor ţări care produc echipamente similare să adopte şi ele restricţii.

China este cel mai mare producător mondial pentru 20 de metale rare, inclusiv galiu şi germaniu. Prin urmare, o extindere a restricţiilor chineze asupra acestor exporturi ar putea fi problematică pentru Germania, a insistat ministrul german al economiei, care a apreciat astfel că ţara sa trebuie să atingă un anumit nivel de suveranitate în producţia de bunuri şi energie pentru a-şi asigura securitatea economică.

Sursa foto: Pixabay.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri